Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Αγορά

Τι Μπορώ να Κάνω αν Βράχηκε το Κινητό

Έπεσε ποτέ το κινητό σας στο νεροχύτη, ή ακόμα χειρότερα στην τουαλέτα; Μήπως κολυμπήσατε με τη συσκευή στην τσέπη, ή με μία απότομη κίνηση βράχηκε το κινητό από κάποιο ποτό; Σε αυτό τον οδηγό θα περιγράψουμε μερικά βήματα έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να σώσουμε το βρεγμένο κινητό, ή τουλάχιστον τα δεδομένα μας.

 

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα υγρά ίδια. Όταν λέμε ότι βράχηκε το κινητό, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε από τι βράχηκε.

Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό το κινητό μας να έπεσε στο νεροχύτη και διαφορετικό να έκανε βουτιά μαζί μας στη θάλασσα.

Το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι, το οποίο είναι ικανό να διαβρώσει τη συσκευή μας και να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από το απλό νερό της βρύσης.

Αν βράχηκε το κινητό μας από παχύρρευστα υγρά όπως καφές, χυμός κ.α., μόλις αυτά στεγνώσουν θα αφήσουν υπολείμματα και θα "κολλάνε".

Σε τέτοιες περιπτώσεις, και εάν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βαριά, μπορούμε να ξεπλύνουμε τη συσκευή μας με καθαρό οινόπνευμα.

Το οινόπνευμα είναι ιδιαίτερα πτητικό και θα μπορέσει να ξεπλύνει σημεία που δεν μπορούμε εμείς να προσεγγίσουμε. Στο κάτω κάτω, η μεγαλύτερη ζημιά έχει προκληθεί ήδη.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας σε περίπτωση που βράχηκε το κινητό μας, είναι ο χρόνος αντίδρασης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, καθώς μπορεί να προλάβουμε το υγρό πριν προχωρήσει για τα καλά στο εσωτερικό της συσκευής.

Αμέσως μόλις απομακρύνουμε το κινητό από το υγρό, πρέπει να το απενεργοποιήσουμε, σε περίπτωση που είναι είναι ανοιχτό.

Αν βράχηκε το κινητό όσο είναι κλειστό, είναι πολύ πιο ασφαλές απ' ότι αν βράχηκε όσο είναι ανοιχτό.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι κάτοχοι κινητών που δεν μπορούν να αφαιρέσουν την μπαταρία θα πρέπει αναγκαστικά να παραλείψουν αυτή την κίνηση.

Ο ηλεκτρισμός και το νερό δεν είναι καλός συνδυασμός. Πολλά εξαρτήματα μέσα στο κινητό μπορεί να βραχυκυκλώσουν και να καταστραφούν. Συνεπώς θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

Επίσης θα πρέπει να αφαιρέσουμε ότι άλλο μπορούμε από τη συσκευή μας, όπως για παράδειγμα κάποια θήκη, την κάρτα sim, την κάρτα μνήμης ή τα ακουστικά.

Ειδικά εάν διαθέτουμε μία κάρτα μνήμης, μπορεί να σταθούμε τυχεροί και να σώσουμε από εκεί τα πολύτιμα μας δεδομένα ακόμη και εάν η συσκευή μας αχρηστευθεί.

Αρκετές κάρτες μνήμης μάλιστα έχουν ιδιαίτερη αντοχή στο νερό.

Σκουπίζουμε το τηλέφωνό μας με ένα μαλακό πανί/πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό.

Αποφύγουμε την υπερβολική ανακίνηση του τηλεφώνου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση του νερού μέσα σε αυτό.

Σκουπίζουμε τη συσκευή μας απαλά, για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Επίσης σκουπίζουμε την κάρτα μνήμης και τη sim, εάν έχουν βραχεί.

Απομακρύνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε

Σε αυτό το βήμα θα χρειαστεί να απομακρύνουμε όσο πιο πολύ νερό / υγρό μπορούμε από τη συσκευή. Υπάρχουν δυο τρόποι, να "ρουφήξουμε" ή να "φυσήξουμε" το υγρό.

Η μέθοδος της ηλεκτρικής σκούπας: Κρατώντας τη συσκευή με τη βρεγμένη πλευρά προς το έδαφος, περνάμε την ηλεκτρική σκούπα από την περιοχή έτσι ώστε να ρουφάει / εξατμίζει το υγρό από το κινητού, για περίπου 20 λεπτά.

Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική και μπορεί να στεγνώσει εντελώς το τηλέφωνό μας πολύ σύντομα.

Βέβαια πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κρατάμε το στόμιο της σκούπας πολύ κοντά στο τηλέφωνο.

Υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει χειρότερα προβλήματα από το νερό. Γενικά, αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος.

Η μέθοδος του σεσουάρ των μαλλιών: Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτός ο τρόπος δεν ενδείκνυται διότι το πιστολάκι ναι μεν εξατμίζει το νερό αλλά ταυτόχρονα "πιέζει προς τα μέσα" τα εναπομείναντα υγρά / νερά και ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέψει τα κυκλώματα.

Το αναφέρουμε μόνο και μόνο επειδή κάποιοι το δοκίμασαν επειδή δεν διέθεταν ηλεκτρική σκούπα και σύμφωνα με αυτούς είχε αποτέλεσμα.

Ρυθμίζουμε το πιστολάκι στον κρύο αέρα και στεγνώνουμε / φυσάμε όπως θα κάναμε και με τα μαλλιά μας.

Χρησιμοποιούμε ένα υλικό με υψηλή απορροφητικότητα

Αφού απομακρύνουμε όσο περισσότερο νερό/υγρό μπορούμε, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να στεγνώσουμε εντελώς τη συσκευή μας.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βουτώντας την συσκευή μας κυριολεκτικά σε κάποιο υλικό που έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία.

Ένα τέτοιο υλικό το έχουμε όλοι στα σπίτια μας, και δεν είναι άλλο από το απλό ρύζι.

Δεν υπάρχει προτίμηση σε κάποιο ρύζι, όλα μας κάνουν. Το μυστικό σε όλη τη διαδικασία είναι το περιβάλλον ρυζιού-κινητού να είναι απομονωμένο.

Χρησιμοποιούμε ένα σακουλάκι ή ένα κουτί / τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και το γεμίζουμε με ρύζι.

Βουτάμε μέσα τη συσκευή και τη μπαταρία της, ή και οποιοδήποτε εξάρτημα που μπορεί να έχει βραχεί, μέχρι να καλυφθούν εξ' ολοκλήρου με ρύζι.

Κλείνουμε τη συσκευασία και αφήνουμε το ρύζι να δράσει για 24 ώρες τουλάχιστον, σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρύζι θα αποξηράνει τον αέρα και θα απορροφήσει την υγρασία από τη συσκευή.

Μία άλλη ουσία η οποία έχει μεγάλη απορροφητικότητα, πολύ μεγαλύτερη από το κοινό ρύζι, είναι το "Silica gel". Μπορεί να μην έχουμε ξανακούσει αυτή τη λέξη αλλά όλοι μας το έχουμε δει.

Δεν είναι άλλο από τα σακουλάκια που βρίσκουμε μέσα σε καινούρια παπούτσια, τσάντες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, για να απορροφούν την υγρασία.

Τοποθετούμε πάλι τη συσκευή μας μέσα σε κάποιο σακουλάκι, κουτί ή τάπερ που να κλείνει καλά, μαζί με σακουλάκια "Silica gel". Και πάλι αφήνουμε το σύστημα απομονωμένο για τουλάχιστον μία ημέρα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά kits τα οποία εγγυώνται 100% αφαίρεση του νερού/υγρασίας από τη συσκευή μας.

Πηγή: https://www.pcsteps.gr/680-%CE%B2%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%8E-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%89/

Ο παρόν δικτυακός τόπος σχεδιάστηκε με στόχο την ενημέρωση για θέματα του νομού, της Δ. Μακεδονίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Επικοινωνήστε μαζί μας, και γίνετε κι εσείς ... ένα κομμάτι αυτού του τόπου!

Newsletter

Γράψου στο newsletter για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις!

facebook_page_plugin