Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

10 Απορίες για τη μηνιγγίτιδα... η παιδίατρος Ζαγκανίκα Σοφία απαντά

Posted On Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 18:59

Πολλά κρούσματα, έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό και στο Νομό μας. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως μπορούν να προστατευτούν από τον ιό και κυρίως πως να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Ας πάρουμε λοιπόν απαντήσεις, στα κυριότερα ερωτήματα γύρω από τη μηνιγγίτιδα.

1. Πόσο επικίνδυνη είναι η μηνιγγίτιδα;

    Η μηνιγγίτιδα είναι μία λοίμωξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που οφείλεται συνηθέστερα σε μικρόβια (μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος ινφλουέτζας τύπου Β) ή ιούς (coxsackie, echovirus). H μικροβιακή μηνιγγίτιδα αποτελεί πολύ σοβαρή λοίμωξη στα παιδιά με ποσοστό θνητότητας που κυμαίνεται στο 5-10% και σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να αφήσουν μόνιμα νευρολογικά υπολείμματα (κώφωση, παράλυση κρανιακών νεύρων, εγκεφαλική βλάβη, επιληψία) σε ποσοστό 10-30% των παιδιών που επιζούν. Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι ηπιότερη σε σχέση με τη μικροβιακή και τα ποσοστά θνητότητας και μόνιμων βλαβών είναι σαφώς μικρότερα

Τα περιστατικά από πνευμονιόκοκκο και αιμόφιλο έχουν γίνει πολύ σπάνια σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα) μετά την καθιέρωση του εμβολιασμού γιαυτά τα μικρόβια ήδη από τη βρεφική ηλικία. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος περιλαμβάνει 5 οροομάδες (A, B, C, W-135, Y) που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Πάνω από 10 χρόνια τώρα διατίθεται εμβόλιο για την οροομάδα C(γίνεται σε ηλικία 12 μηνών- Meningitec, Neisvac-c).  Αργότερα κυκλοφόρησε ένα τετραδύναμο εμβόλιο για τις οροομάδες Α, C, W-135, Y(γίνεται σε ηλικία 11-12 χρονών-Menveo).  Η χρήση των δυο αυτών εμβολίων μείωσε αποτελεσματικά  τις λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα και σηψαιμία) από αυτές τις οροομάδες μηνιγγιτιδοκόκκου.   Παράλληλα όμως αυξήθηκε η συχνότητα λοιμώξεων από την  οροομάδα B. Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β (Bexsero) έχει μερικά χρόνια κυκλοφορίας διεθνώς αλλά και στη χώρα μας παρόλο που δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

 

 

2. Που οφείλονται τόσα περιστατικά στο νομό μας;

   Τα περισσότερα περιστατικά μηνιγγίτιδας στη χώρα μας οφείλονται είτε σε ιούς για τους οποίους δεν υπάρχει εμβόλιο προς το παρόν είτε σε στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου για τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί τα παιδιά. Αυτά σε συνδυασμό με την απουσία ανοσίας σε πολλούς μικροοργανισμούς λόγω μικρής ηλικίας αποτελούν μείζονες παράγοντες κινδύνου για μηνιγγίτιδα.

 

 

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας;

    Τα συμπτώματα της νόσου στο αρχικό στάδιο συνήθως δεν είναι ειδικά γι΄αυτό και είναι δύσκολη η έγκαιρη διάγνωση.

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρατηρείται συνδυασμός των παρακάτω συμπτωμάτων: πυρετός, ανορεξία, έμετοι, ευερεθιστότητα, υποτονία, υπνηλία, λήθαργος, σπασμοί, μειωμένη επαφή με το περιβάλλον.

Στα μεγαλύτερα παιδιά παρατηρούνται τα κλασικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας: κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία.

Η εμφάνιση του χαρακτηριστικού αιμορραγικού εξανθήματος (βαθυκόκκινες πετέχειες- εκχυμώσεις που συνήθως αρχίζουν από τα άκρα και επεκτείνονται σε όλο το σώμα)  σε συνδυασμό με πυρετό σημαίνει την εγκατάσταση σηψαιμίας και είναι εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση γιατί μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.

 

 

4. Πως μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα;

    Η μετάδοση γίνεται με την επαφή, μέσω εκκρίσεων ή σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Παράγοντες που διευκολύνουν τη μετάδοση είναι η στενή επαφή στο σπίτι, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε φοιτητικές εστίες, σε στρατιωτικούς κοιτώνες και ο συνωστισμός γενικά. Όσον αφορά το μηνιγγιτιδόκοκκο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος νόσησης εμφανίζεται σε βρέφη και παιδιά (3 μηνών- 5 ετών) και σε εφήβους (15-24 ετών). Επίσης σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης είναι και τα παιδιά με χρόνια ανοσολογικά προβλήματα (μειωμένο αμυντικό σύστημα).

 

 

5. Υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί από ζώα;

  Δεν έχει αναφερθεί μετάδοση μηνιγγιτιδόκοκκου από ζώα.

 

 

6. Πόσες δόσεις του εμβολίου χρειάζονται;

      Οι δόσεις για το Bexsero (μηνιγγιτιδόκοκκος Β, Μen B- 4CV) είναι:

  • Βρέφη 2-5 μηνών: 3 δόσεις + 1 αναμνηστική δόση. Τα διαστήματα μεταξύ των δόσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μήνας.  Αναμνηστική δόση χορηγείται στην ηλικία 12-23 μηνών.
  • Βρέφη  6-11 μηνών: 2 δόσεις + 1 αναμνηστική δόση. Τα διαστήματα μεταξύ των δόσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μήνες. Αναμνηστική δόση χορηγείται στην ηλικία 12-23 μηνών.
  • Παιδιά 12-23 μηνών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα δύο  μηνών 1 αναμνηστική δόση. Αναμνηστική δόση χορηγείται μετά από  12-23 μήνες.
  • Παιδιά 2-10 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 2  μηνών.
  • Έφηβοι και ενήλικες από 11 χρονών και άνω: 2 δόσεις, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 μηνός.

 

 

7. Μπορεί το εμβόλιο να χορηγηθεί μαζί με άλλα εμβόλια;

Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικό σημείο με εμβόλια που περιέχουν Τέτανο, Διφθερίτιδα, Κοκκύτη, Αιμόφιλο Ινφλουέντσας τύπου Β, Πολιομυελίτιδας,  Ηπατίτιδας Β, Πνευμονιοκόκκου, Ιλαράς, Παρωτίτιδας, Ερυθράς και Ανεμοβλογιάς, μηνιγγίτιδας τύπου C. Οι κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η απάντηση του ανοσιακού μας συστήματος είναι ίδια είτε το εμβόλιο χορηγείται μόνο του είτε σε συγχορήγηση με τα παραπάνω εμβόλια.

 

 

8. Μπορεί το εμβόλιο να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;

Δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα για τη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

 

9. Είναι το εμβόλιο ασφαλές; Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές;

Το Bexsero έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας και έγκριση από τον ΕΟΦ. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουν προηγηθεί μερικά χρόνια ερευνών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προϊόντος.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, αν και η εμπειρία είναι μικρή σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια, δεν έχουν αναφερθεί έως τώρα σοβαρές ή μακροχρόνιες επιπλοκές. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες  του εμβολίου είναι:

  • Βρέφη και παιδιά <10 ετών: Πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο ή σκληρότητα του δέρματος στο σημείο της ένεσης. Πυρετός, ανορεξία, έμετοι, μυϊκοί πόνοι, ευερεθιστότητα, υπνηλία και εξανθήματα
  • Παιδιά > 10 ετών και ενήλικες: ερυθρότητα, πρήξιμο, σκληρότητα και πόνος στο σημείο της ένεσης. Πονοκέφαλος, ναυτία, μυικοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις.

 

 

10. Είναι το εμβόλιο αποτελεσματικό;

Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος είναι η ανοσογονικότητα του, δηλαδή η ικανότητα του εμβολίου να προκαλεί την παραγωγή ικανών αντισωμάτων ώστε να προστατεύει τον οργανισμό από το συγκεκριμένο μικρόβιο. Άλλος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι η διάρκεια ζωής αυτών των αντισωμάτων, δηλαδή η διάρκεια της προστασίας μας.

Οι εργαστηριακές έρευνες για το Bexsero δείχνουν αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα. Τα περισσότερα παιδιά που εμβολιάζονται αποκτούν ικανά αντισώματα ενάντια στο μικρόβιο. Ωστόσο η διάρκεια των αντισωμάτων φθίνει με τα χρόνια και μένει ακόμα να εκτιμηθεί στις έρευνες κατά πόσο και κάθε πότε χρειάζονται επιπλέον επαναληπτικές δόσεις.

Οι πρώτες επιδημιολογικές μελέτες έρχονται να συμφωνήσουν με τα ανωτέρω εργαστηριακά δεδομένα. Τέτοιες μελέτες προέρχονται από την Αγγλία που έχει εντάξει εδώ και λίγα χρόνια το συγκεκριμένο εμβόλιο στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Ήδη ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού στα βρέφη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στον μηνιγγιτιδιόκοκκο Β ήταν 83%, ενώ παρατηρήθηκε μείωση των περιστατικών μηνιγγίτιδας Β κατά 50%.

 

                                                            ΖΑΓΚΑΝΙΚΑ ΣΟΦΙΑ,

                                                            ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

                                                            ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

                                                            ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

 

 

 

 

1

Ο παρόν δικτυακός τόπος σχεδιάστηκε με στόχο την ενημέρωση για θέματα του νομού, της Δ. Μακεδονίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Επικοινωνήστε μαζί μας, και γίνετε κι εσείς ... ένα κομμάτι αυτού του τόπου!

Newsletter

Γράψου στο newsletter για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις!

facebook_page_plugin