Κατά 4,2 δισ. ευρώ θα αυξηθούν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, αφού τον Ιανουάριο θα έχουμε την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση των κερδών των ομολόγων, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο, θα μπουν στα δημόσια ταμεία και τα 3,56 δισ. της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να εγκριθεί από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές και η δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά το αίτημα της Ελλάδας στο τέλος Σεπτεμβρίου και της προκαταρκτικής έγκρισης από την Κομισιόν στις 25 Νοεμβρίου.
Η δεύτερη αυτή δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι “μικτή” αφού αναλύεται σε 1,72 δισ. ευρώ επιδοτήσεων, που αποτελεί τη συμφωνημένη δεύτερη δόση από το Ταμείο εκπληρώνοντας 25 ορόσημα και στόχους, και 1,85 δισ. ευρώ σε δάνεια, που αποτελούν μέρος της τρίτης συμφωνημένης δόσης από το ΤΑΑ. Η αναδιαμόρφωση αυτή της δεύτερης δόσης γίνεται αφού η Ελλάδα πέτυχε να εκπληρώσει νωρίτερα τρία επιπλέον ορόσημα, που αφορούσαν τα δάνεια, πολύ νωρίτερα από το τέλος του 2022. Έτσι, μαζί με την πρώτη πληρωμή ύψους επίσης 3,56 δισ. ευρώ και την προκαταβολή των 4 δισ., η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα αυξήσει την απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ στα 11,1 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 37% των συνολικών πόρων ύψους 30,1 δισ. που έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής η Ελλάδα από το πρόγραμμα.
Η σκυταλοδρομία των δόσεων θα συνεχιστεί τον Μάρτιο, όταν η Ελλάδα αναμένεται να κάνει το τρίτο αίτημα χρηματοδότησης για τις επιχορηγήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης, η οποία “έσπασε” σε δύο μέρη, με το κομμάτι των δανείων να βρίσκεται “καθοδόν”, μαζί με τη συμφωνημένη από το πρόγραμμα δεύτερη δόση του ελληνικού προγράμματος.
Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει άλλα 45 ορόσημα και στόχους, οι οποίοι αφορούν τομείς όπως η φορολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, αναθέσεις έργων και νέες τεχνολογίες.
Η ανάγκη πιστής τήρησης του χρονοδιαγράμματος εκπλήρωσης των ορόσημων και αιτημάτων για χρηματοδότηση από το ΤΑΑ, εκτός από τον προφανή στόχο, να προχωρήσουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις σε όφελος της οικονομίας, εξυπηρετεί και άλλον έναν στόχο. Αποδεικνύει σε εταίρους και αγορές ότι η Ελλάδα προχωρά κρίσιμες, απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία της, βοηθώντας έτσι στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.
www.capital.gr