ΔΕΗ: Σε διαπραγματεύσεις με πολυεθνικές για data center 2,3 δισ. στη Δυτική Μακεδονία – Επενδυτικό άλμα έως 12 δισ. ευρώ
Σε συζητήσεις με πολυεθνικές από το χώρο της πληροφορικής για συμμετοχή στο μεγάλο data center που σχεδιάζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται η διοίκηση της επιχείρησης και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για τη συγκεκριμένη επένδυση. Η συμμαχία με έναν ή περισσότερους επενδυτές για την υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε 1 -2 χρόνια ενώ το σύνολο των έργων που σχεδιάζει η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτωρυχεία, προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2030 – 2031.
Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για την περίοδο αυτή στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, με πιθανή επέκταση στα 12 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα.
Τα πλεονεκτήματα της περιοχής για την εγκατάσταση data center περιέγραψε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης λέγοντας: “Έχουμε εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, δίκτυο οπτικών ινών με σύνδεση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, νερό, ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή, εργατικό δυναμικό. Η θυγατρική μας ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, και μέσω του καλωδίου East Med Corridor – στο οποίο συμμετέχουμε – με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους προς το εξωτερικό, ως την Ινδία και τη Σιγκαπούρη”.
Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη data center ισχύος 300 μεγαβάτ σε πρώτη φάση, φθάνει στα 2,3 δισ. ευρώ. Εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, θα επεκταθεί σε 1 γιγαβάτ οπότε θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις 5.4 δισ. και άλλο 1,2 δισ. σε μονάδες ενέργειας που θα καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τους καταναλωτές είναι ότι το data center θα τοποθετηθεί “πίσω από το μετρητή”. Δεν θα απορροφά δηλαδή φθηνή ενέργεια από την αγορά, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές για τους λοιπούς καταναλωτές αλλά θα τροφοδοτείται με σύμβαση αγοράς ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή.
Μεγάλης κλίμακας (1,2 δισ.) είναι οι επενδύσεις και στα φωτοβολταϊκά στα πρώην λιγνιτωρυχεία συνολικής ισχύος 2.130 μεγαβάτ. Σε ερώτηση πώς θα επηρεάσουν τη συγκεκριμένη αγορά οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι οι τιμές στην Ευρώπη ενδέχεται να πιεστούν προς τα κάτω – άρα να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων – καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ θα μειωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ