Η ΣΤ1 τάξη του 3ου δημοτικού σχολείου με τη δασκάλα τους Μαρία Παρασκευά επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη για να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η δράση αυτή οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη με την καθοριστική συμβολή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Καθώς, η Βιβλιοθήκη μας αποτελεί μέλος του δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών συμμετέχει ενεργά σε αυτό το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο: « Έχεις απορία; έλα στη βιβλιοθήκη!». Στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της έρευνας που οδηγεί στη γνώση και στην ερευνητική διαδικασία μπορούν να συνδράμουν και οι βιβλιοθήκες. Το θέμα για τον μήνα Απρίλιο ήταν: «Η μυστική ζωή των φυτών και των δέντρων».
Καλωσορίσαμε τα παιδιά και ξεκινήσαμε την κουβέντα με τις εμπειρίες που είχε το καθένα, όταν επισκέφτηκε ένα δάσος. Ανέφεραν την ομορφιά που είδαν, τους ήχους που άκουσαν, τις μυρωδιές που αισθάνθηκαν, τα ζώα και τα πουλιά που τους ξάφνιασαν και τα ερωτήματα που τους γεννήθηκαν. Στη συνέχεια διαβάσαμε μια διδακτική ιστορία από την Περσία «Το δέντρο της ζωής», που μας μετέφερε το τρυφερό μήνυμα «προστατέψτε τα δάση του κόσμου» και μας βρήκε όλους σύμφωνους. Ακολούθησε η προβολή μίας παρουσίασης σχετικά με τη ζωή των δέντρων, που βασίστηκε σε απορίες που συνήθως έχουμε για τα δέντρα. Οι απορίες αυτές ήταν η αφορμή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της έρευνας, για να οδηγηθούμε σε σημαντικά συμπεράσματα.
Μέσα από το βιβλίο « Η μυστική ζωή των δέντρων» του PeterWohlleben αντλήσαμε σημαντικές και συναρπαστικές πληροφορίες για την τόσο οργανωμένη και υποστηρικτική ζωή των δέντρων. Για τις φιλίες που αναπτύσσουν μεταξύ τους, τα όπλα που χρησιμοποιούν όταν κάποιος θηρευτής επιχειρεί να τους επιτεθεί. Απαντήθηκαν ερωτήσεις για τα ταξίδια των σπόρων, για το λιτό διατροφικό μενού των δέντρων, το ασύλληπτο ύψος ορισμένων, τον τρόπο που μετράμε την ηλικία τους, την «γλώσσα» επικοινωνίας που έχουν μεταξύ τους. Παρατηρήσαμε τα διαφορετικά είδη φύλλων και σπόρων που είχαμε συγκεντρώσει, καθώς και κομμάτι κορμού και φλούδες δέντρων που αγγίζοντας τα και παρατηρώντας τα μας έκαναν να κατανοήσουμε ότι ακούσαμε. Αγγίξαμε και νιώσαμε τη διαφορετική υφή των φύλλων, και είδαμε το διαφορετικό σχήμα τους. Επεξεργαστήκαμε τους σπόρους διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων και φανταστήκαμε το πολυπόθητο ταξίδι τους ώσπου, να ριζώσουν και να θεριέψουν. Μετρήσαμε πάνω στον ξύλινο κορμό τους δακτυλίους και καταλάβαμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν την κάθε χρονιά της ανάπτυξης τους.
Τα παιδιά εμπνευσμένα από ό,τι είδαν, άκουσαν και διάβασαν χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και πάνω σε χαρτόνι αποτύπωσαν την εικόνα του δάσους με τις εξωτερικές ομορφιές αλλά και το ζωντανό υπόγειο δίκτυο τους. Ζωγράφισαν τρεις υπέροχους πίνακες με δυνατά οικολογικά μηνύματα ελπίζοντας να εισακουστούν σε όλο τον κόσμο.
Απόλαυσαν τη δράση ξεφύλλισαν βιβλία σχετικά με το θέμα, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, εντυπωσιάστηκαν με πληροφορίες που ούτε καν τις είχαν φανταστεί, και κατάλαβαν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα φυσικό και ένα δεντροφυτεμένο δάσος . Όλοι μαζί στο τέλος με μια φωνή είπαν “Μην πειράζετε τα δάση! Αγαπήστε τα!”
Υλοποίηση δράσης : Θεολογία Ταρλατζή βιβλιοθηκονόμος , Ευαγγελία Καραμπερίδου εκπαιδευτικός.