Για δεύτερη φορά στην ιστορία, η Ιταλίαείναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! Η Σκουάντρα Ατζούρα ήταν ανώτερη και έκλεισε το σπίτι των Άγγλων κάνοντας του χιλιάδες οπαδούς στις εξέδρες να σιγήσουν μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι (3-2, 1-1 κ.δ).
Είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για τους Άγγλους. Έπαιζαν στην έδρα τους – όλα τα ματς πλην αυτό με την αδύναμη Ουκρανία – με τον κόσμο τους και χωρίς εχθρικό κοινό. Δεν αντιμετώπισαν – πλην της Γερμανίας – δύσκολη αντίπαλο και στον τελικό έφτασαν κοντά στο πολυπόθητο τρόπαιο.
Η τεράστια Ιταλία στο Λονδίνο έγραψε ιστορία, κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο και το πρώτο μετά από 53 χρόνια αφήνοντας τους Άγγλους στην πηγή (χωρίς να πιουν νερό) στον παρθενικό τελικό της ιστορίας τους…
ΤΟ ΜΑΤΣ
Η Αγγλία ευτύχησε να βρει δίχτυα μόλις στο 2ο λεπτό και σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που έφτιαξε από χαμηλά. Σε αντεπίθεση ο Σο άνοιξε κεντρικά στον Κέιν που πέταξε την μπάλα δεξιά για τον Τρίπιερ, ο οποίος έβγαλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι για τον Σο που έκανε το σουτ για το 0-1 των Άγγλων που δημιούργησε πανζουρλισμό στο Γουέμπλεϊ. Το γρήγορο γκολ δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για τους Άγγλους, όμως εκείνοι δεν τις αξιοποίησαν και το πλήρωσαν.
Η εικόνα στο πρώτο μέρος ήταν ίδια μετά το γκολ. Η Ιταλία είχε την μπάλα στα πόδια της, αλλά δεν ήξερε τι να την κάνει, με τον Κιέζα να είναι ο μοναδικός που προσπαθεί να κάνει κάτι. Οι αποστάσεις μεταξύ των Ιταλών ήταν τεράστιες, ο Μπαρέλα δεν συνέδεσε μεσαία με επιθετική γραμμή, ενώ o Ιμόμπιλε και ο Ινσίνιε ήταν εξαφανισμένοι και δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα και να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Η Αγγλία ό,τι καλό έκανε στο γήπεδο ήταν κυρίως από τα αριστερά όπου ο Έμερσον ήταν ασταθής και δεν είχε βοήθειες από τον Ινσίνιε. Ωστόσο, οι προσπάθειες ήταν ημιτελείς και οι Ιταλοί μετά τα πρώτα 20′ δεν απειλήθηκαν.
Η Ιταλία δικαιώθηκε για την πίεση που άσκησε στο δεύτερο μέρος και έφτασε την ισοφάριση κόντρα στην Αγγλία μετά από φάση διαρκείας στο 67ο λεπτό.
Στο κόρνερ που εκτελέστηκε από τα δεξιά, ο Κριστάντε και ο Βεράτι έπαιξαν… βόλεϊ εντός περιοχής, ο Πίκφορντ απέκρουσε και η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι, με τον Κιελίνι να μην μπορεί σε πρώτο χρόνο, αλλά τον Μπονούτσι να παίρνει το ριμπάουντ και να κάνει το 1-1 από κοντά.
Η Αγγλία παρακολουθούσε αποσβολωμένη τους Ιταλούς να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο, καθώς χωρίς καθαρό “9” η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι έγινε πιο γρήγορη και απειλητική με πολλά κλεψίματα πάνω από τη μεσαία γραμμή.
Στο ίδιο διάστημα, Μπονούτσι και Κιελίνι καθάρισαν τα πάντα στον αέρα και ανακτούσαν διαρκώς την κατοχή περιορίζοντας σε παθητικό ρόλο τους Άγγλους που απείλησαν μόνο με μια κεφαλιά του Μαγκουάιρ και μία του Στόουνς σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.
Η Ιταλία ήταν εκείνη που έφτασε πιο κοντά στο δεύτερο γκολ, με το ποσοστό στην κατοχή της μπάλας να αγγίζει το 71%. Λίγα λεπτά μετά το γκολ, ο Μπονούτσι με βαθιά μπαλιά βρήκε στην πλάτη της άμυνας τον Μπεράρντι που δοκίμασε το ψηλοκρεμαστό σουτ αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία.
Ωστόσο, από εκεί και ύστερα σταδιακά η Αγγλία απορρόφησε την πίεση, εκμεταλλευόμενη και τον τραυματισμό του πιο επικίνδυνου ποδοσφαιριστή των Ιταλών, του Φεντερίκο Κιέζα. Ο Μπερναρντέσκι πέρασε στη θέση του, αλλά δεν έδωσε πράγματα και το 1-1 οδήγησε τις δύο ομάδες στην παράταση: Κι εκεί οι φάσεις ήταν λίγες και από τις δύο πλευρές.
Στο 104′ ο Έμερσον από τα αριστερά έβγαλε φανταστική σέντρα, αλλά ο Μπελότι δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή για να νικήσει τον Πίκφορντ και έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της παράτασης. Η Ιταλία ξεκίνησε με μια εξαιρετική φάουλ του Μπερναρντέσκι το δεύτερο μέρος, ωστόσο ο Πίκφορντ απέκρουσε σε δύο χρόνους
Οι Άγγλοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την άστοχη έξοδο του Ντοναρούμα στην επόμενη φάση, αλλά οι συμπαίκτες του Ιταλού πρόλαβαν να απομακρύνουν. Ο Γκρίλις προσπάθησε να κρατήσει ψηλά την ομάδα του με προσωπικές ενέργειες και ντρίμπλες, ωστόσο ο ρυθμός δεν άλλαξε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι.
Εκεί θεωρητικά οι Ιταλοί είχαν ένα άτυπο μειονέκτημα, αφού καμία ομάδα στην ιστορία του EURO δεν πανηγύρισε δεύτερη σερί νίκη μέσα από αυτή τη διαδικασία. Η Ιταλία είχε αποκλείσει στα πέναλτι τους Ισπανούς, ενώ οι Άγγλοι έπαιξαν για πρώτη φορά στο τουρνουά.
Η Ιταλία όμως κατάφερε να πετύχει αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο και να πάρει πανάξια το τρόπαιο! Ο Σάουθγκεϊτ έβαλε δύο «κρύους» ποδοσφαιριστές για τα πέναλτι (Ράσφορντ, Σάντσο) που αστόχησαν και μπορεί ο Ζορζίνιο να είδε τον Πίκφορντ να αποκρούει τη δική του εκτέλεση, όμως ο Ντοναρούμα απέκρουσε την τελευταία – και κρίσιμη – του Σακά για να χαρίσει το τρόπαιο στη μεγάλη Σκουάντρα Ατζούρα!
ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ
1-0, εύστοχος ο Μπεράρντι
1-1, εύστοχος ο Κέιν
1-1, ο Πίκφορντ αποκρούει την εκτέλεση του Μπελότι
1-2, εύστοχος ο Μαγκουάιρ
2-2, εύστοχος ο Μπονούτσι
2-2, δοκάρι ο Ράσφορντ
3-2, εύστοχος ο Μπερναρντέσκι
3-2, ο Ντοναρούμα απέκρουσε την εκτέλεση του Σάντσο
3-2, ο Πίκφορντ απέκρουσε την εκτέλεση του Ζορζίνιο
3-2, ο Ντοναρούμα απέκρουσε την εκτέλεση του Σακά
Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ EURO
Γερμανία (3):1972, 1980, 1996
Ισπανία (3):1964, 2008, 2012
Γαλλία (2):1984, 2000
Ιταλία (2):1968, 2020
Σοβιετική Ένωση (1):1960
Τσεχία (1):1976
Πορτογαλία (1):2016
Ολλανδία (1):1988
Δανία (1):1992
Ελλάδα (1):2004