Κενές θέσεις εργασίας: Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καταγράφει το μικρότερο πρόβλημα στις επιχειρήσεις της

Στις 260.000 προσδιορίζει τις κενές θέσεις εργασίας, πανελλαδικά, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), αξιοποιώντας τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.076 επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 37% των επιχειρήσεων παραδέχεται πως έχει κενές θέσεις εργασίας, ένα ποσοστό που αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας το 60%, όταν πρόκειται για εταιρείες με περισσότερους από 25 εργαζόμενους.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Palmos Analysis, διαπιστώνεται ότι οι νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας έχουν σταθερά μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς και η Θεσσαλία.

Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα κενά

Αντίστοιχα, οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι οι κατασκευές, η μεταποίηση, τα καταλύματα και η εστίαση, ενώ υψηλό ποσοστό καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Ακριβέστερα, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο πρόβλημα κενών θέσεων εργασίας εντοπίζεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο (47%).

Ακολουθούν οι Περιφέρειες της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου (46%) και η Θεσσαλία (43%). Στον αντίποδα, μικρότερο πρόβλημα κενών θέσεων εργασίας φαίνεται ότι καταγράφεται σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (27%), ενώ έπονται η Πελοπόννησος (28%), η Ήπειρος (30%) και η Κεντρική Μακεδονία (31%).

Στην Αττική, που έχει και το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων πανελλαδικά, το 39% εξ αυτών δήλωσε ότι έχει κενές θέσεις εργασίας, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον γενικό μέσο όρο.

Η εικόνα ανά κλάδο

Σε ό,τι αφορά τον τομέα αναφοράς, τα μεγαλύτερα προβλήματα με κενές θέσεις εργασίας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές (55%).

Ακολουθεί η μεταποίηση (50%), ενώ πολύ ψηλά (48%) κινούνται και η εστίαση και τα καταλύματα. Αντίθετα, τα μικρότερα προβλήματα σε αυτό το κρίσιμο μέγεθος αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (16%) και έπεται ο κλάδος της εκπαίδευσης (23%) και της υγείας και κοινωνικής μέριμνας (32%).

Προβληματίζει επίσης και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα (48%) δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας. Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, το μεγαλύτερο πρόβλημα κενών θέσεων εργασίας (56%) αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που κινούνται από 5-10 εκατ. ευρώ.

Όμως και οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε δυσμενή θέση (54%), ενώ ανάλογο πρόβλημα φαίνεται ότι καλούνται να διαχειριστούν και οι μικρότερες εταιρείες με τζίρο 500.000 – 1 εκατ. ευρώ (52%), αλλά και 1-5 εκατ. ευρώ (50%). Αντίθετα, αισθητά κάτω από τον γενικό μέσο όρο βρίσκονται οι πιο μικρές επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών μικρότερο των 100.000 ευρώ (25%). Ανά μέγεθος το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι καλούνται να διαχειριστούν όσες έχουν 51 εργαζόμενους και άνω.

Σε αυτές τις εταιρείες κατά μέσο όρο ανέρχονται σε εννέα οι κενές θέσεις εργασίας. Σε ανάλογα δυσμενή θέση βρίσκονται και οι επιχειρήσεις με 26-50 εργαζόμενους (έξι κενές θέσεις κατά μέσο όρο). Πάντως, με δεδομένο ότι η συνολική εικόνα βελτιώνεται όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των επιχειρήσεων, προκύπτουν πανελλαδικά δύο κενές θέσεις ανά εταιρεία, από εκείνες που απάντησαν ότι πράγματι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ποια τα αίτια

Έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας (45%) και η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα – δεξιότητες – εμπειρία (36%) είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους παραμένουν κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα.

Αναφορικά με τις βασικότερες δεξιότητες και ικανότητες τις οποίες πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων αναδεικνύουν ως κορυφαία επιλογή τη γνώση/ χρήση Αγγλικών (39%) και ακολουθούν οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες/ διαδικτυακή συνεργασία/ τηλεργασία.

www.naftemporiki.gr