Επιστολές προς τα τρία αρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ) διατυπώνοντας τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης «οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και για να τις αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε νέα εργαλεία» προσθέτοντας ότι για την επανεκκίνηση της οικονομία απαιτείται να φτάσουν λιγότερα χρήματα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους ενώ η μείωση των βαρών για το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας θα σηματοδοτήσει μια νέα σχέση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, που θα επιτρέψει να μοιραστεί δίκαια το αποτέλεσμα μια επιτυχημένης συνεργασίας».
Στα μέτρα που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος προς τα αρμόδια υπουργεία περιλαμβάνονται :
-η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για εφέτος,
-η μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος ,
-η επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα.
-εκσυγχρονισμό του καθορισμού και της λειτουργίας των ΚΑΔ, με δυνατότητα άμεσων και τεκμηριωμένων τροποποιήσεων από τις επιχειρήσεις.
-δημιουργία ενός δάνειου “covid19”, με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα, νέο μοναδικό ορισμό βιωσιμότητας τα πλήρως ρυθμισμένα χρέη την 31-12-2019 και υποχρέωση πληρωμής αποκλειστικά φόρων και εισφορών, προμηθευτών, επιταγών και ενοικίων. Προτείνεται τα συνολικά ποσά χρηματοδότησης, να συνδεθούν με τον ετήσιο κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους και την μισθοδοσία της επιχείρησης.
τα δάνεια να έχουν διάρκεια πέντε ετών, με περίοδο χάριτος μέχρι 30-6-2021 και να είναι εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον στο 80% του συνολικού ποσού, ενώ το επιτόκιο πρέπει να είναι και αυτό επιδοτούμενο. Για τα συγκεκριμένα δάνεια, ρητά να μην απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις, παρά μόνο ενοχική εγγύηση των φορέων της επιχείρησης.
-άμεση νομοθέτηση σε εφαρμογή της υπάρχουσας ευρωπαϊκής οδηγίας του θεσμού των Μικροπιστώσεων ή αλλιώς Μικροχρηματοδοτήσεων, χορηγώντας χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ τα
– μετατόπιση για την παρούσα χρονιά της έναρξης των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, στις αρχές Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματα τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος.
-κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων
-απλοποίηση κανόνων και γραφειοκρατικών θεμάτων που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
-απλοποίηση των όρων εκταμίευσης πόρων ΕΣΠΑ με την άμεση εκταμίευση ποσών που αφορούν ήδη εγκεκριμένα σχέδια προγραμμάτων.
-συμμετοχή του ΕΣΠΑ σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν λόγω «covid 19
-συνέχιση της κάλυψης λειτουργικών δαπανών, από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
-50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας.
-50% επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των συμπολιτών μας που μέσα στην κρίση αρκέστηκαν στο επίδομα των 800 ευρω.
-δυνατότητα καταβολής “bonus κορωνοϊού” σε όσες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση καταφέρουν να έχουν κέρδη και θέλουν να τα μοιραστούν με τους εργαζόμενους τους, χωρίς επιβάρυνση εισφορών.
-διατήρηση των σημερινών κανόνων υπερωριών και της εκ περιτροπής εργασίας και δυνατότητα ευελιξίας και επιλεκτικής ευχέρειας στη χορήγηση των κανονικών αδειών, βάσει των έκτακτων αναγκών κάθε επιχείρησης.-επικέντρωση του Σ.ΕΠ.Ε στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.