H πληροφορία ότι μεταξύ των προσώπων που θα καλέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περιλαμβάνεται και η εισαγγελεύς Γεωργία Τσατάνη (γνωστή για τους χειρισμούς της στις υποθέσεις Βατοπαιδίου και Βγενόπουλου) οδηγεί μετά βεβαιότητος σε κάτι πρωτόγνωρο.
Για πρώτη φορά, μετά τη Μεταπολίτευση, θα κληθούν να καταθέσουν επτά τουλάχιστον εισαγγελικοί λειτουργοί και να αντιπαρατεθούν δημοσίως με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου ενώπιον Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
Μέχρι στιγμής, είναι βέβαιο ότι θα παραστούν ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη. Αλλά είναι βέβαιο πως αναλόγως της τροπής των εξελίξεων θα κληθούν να παραστούν και να καταθέσουν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς που τη συνδράμουν στο έργο της κ. Ντζούρας και Μανώλης, και η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (την επικαλείται ο κ. Αγγελής). Ως γνωστόν, άλλωστε, τους έχει μηνύσει όλους -πλην Δημητρίου- ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στο υπόμνημά του τους χαρακτηρίζει «μέλη συμμορίας».
Δημοσιεύματα που περιέργως προανήγγειλαν εμμέσως τι θα καταθέσει η κυρία Ράικου στη Δικαιοσύνη για τη «σκευωρία», δύο εβδομάδες πριν από την εμφάνισή της ενώπιον αυτής, προεξοφλούσαν μετά βεβαιότητος και την παρουσία και της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου. Πρόκειται για μεγάλη και συγκλονιστική δοκιμασία για την εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, τη δικαστική εξουσία. Οι εμπνευστές του σχεδίου θεωρούν ότι θα τεκμηριωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η παρεμβατικότητα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστών από τις καταθέσεις πλειόνων δικαστικών λειτουργών. Πιθανόν. Οι δικαστές, όμως, είναι συνήθως οι ελέγχοντες, όχι οι ελεγχόμενοι. Είναι μαθημένοι να ανακρίνουν, όχι να ανακρίνονται.
Όσοι αναλαμβάνουν το ρίσκο της αυτοπρόσωπης παρουσίας στην Προανακριτική μπορεί με βάση όσα είναι σήμερα γνωστά να καταστούν από ελέγχοντες ελεγχόμενοι. Από καταγγέλλοντες, καταγγελλόμενοι. Από κατήγοροι, κατηγορούμενοι: για ασυμβίβαστα που υποχρέωναν την εξαίρεσή τους από τον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων και δεν προβλήθηκαν ποτέ, για τυχόν ανάρμοστες προσωπικές σχέσεις με εμπλεκομένους, για ολιγωρία στις διώξεις μεγαλοσχήμων.
Ούτε η συμπολίτευση θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια ούτε η αντιπολίτευση. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική διαδικασία. Ευχή μας είναι να λάμψει η αλήθεια, να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Από όποιον χώρο κι αν προέρχονται. Μα, το κυριότερο, να βγει αλώβητη η Δικαιοσύνη και το κύρος της από την τραυματική αυτή διαδικασία της ανοιχτής αντιπαράθεσης με την πολιτική εξουσία.
Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Μπορεί στην Προανακριτική να ξαναδικαστεί από την αρχή η υπόθεση Novartis. Τα χτυπήματα θα είναι ελεύθερα. Μπορεί να διερευνηθεί η σκευωρία με βάση την πρόταση της Ν.Δ., μερικά σημεία της οποίας είναι νομικώς πολύ δυνατά και ορισμένα νομικώς εξαιρετικώς ασθενή. Μπορεί όμως και να δικαστεί η σκευωρία της σκευωρίας. Και να διαπλακούν με την υπόθεση της σκευωρίας πρόσωπα από άλλες κακουργηματικές υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Κοινώς να ανατιναχθεί το σύμπαν και να γίνει «Κούγκι» η χώρα. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αγωνία για τους θεσμούς και την τύχη τους. Η επιπολαιότης είναι ήδη ορατή. Ο κοινοβουλευτισμός και η Δικαιοσύνη θα περάσουν δύσκολες εξετάσεις. Επαναλαμβάνω κάτι που είχα γράψει προσφάτως: Πρέπει να πέσει άπειρο φως, αφού προεκρίθη η επιλογή της Προανακριτικής. Το κράτος πρέπει να νικήσει το παρακράτος.
Του Μανώλη Κοττάκη