Νύχτα εκκαθαρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

Ξεκίνησαν χθες οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, με αξιωματικούς τα ονόματα των οποίων είχαν άμεσα ή έμμεσα συνδεθεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων –τηλεφωνικών και φυσικών– να τίθενται εκτός Σώματος. Οι επιλογές της ηγεσίας έχουν στόχο να στείλουν μήνυμα ότι πρόσωπα που διαδραμάτισαν τουλάχιστον αμφιλεγόμενο ρόλο ως επικεφαλής ευαίσθητων υπηρεσιών αποτελούν παρελθόν για την Ελληνική Αστυνομία.

Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, στο τιμόνι του Σώματος παρέμεινε ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας. Στον βαθμό του αντιστρατήγου αποστρατεύθηκαν ο Γιώργος Γιάννινας και ο Γιώργος Κανέλλος. Και οι δύο είχαν υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα, όπως η Αντιτρομοκρατική και η Ασφάλεια Αττικής, πριν μετακινηθούν σε επιτελικές θέσεις στο αρχηγείο. Στον βαθμό του αντιστρατήγου στη θέση των κ. Γιάννινα και Κανέλλου προήχθησαν ο Ελευθέριος Γκαρίλας και ο Σπύρος Σκλάβος.

Στον βαθμό του υποστρατήγου παρέμειναν διατηρητέοι 14 αξιωματικοί, ανάμεσα στους οποίους ο νυν επικεφαλής της ΓΑΔΑ Μανώλης Δουρβετάκης, οι επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο Πασχάλης Συριτούδης και Λευτέρης Ντουρουντούς, ο σημερινός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Γιώργος Μπάλλας κ.ά. Αντίθετα, τον δρόμο της αποστρατείας πήραν πέντε υποστράτηγοι, ανάμεσα στους οποίους ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) Νίκος Τσέτσικας. Και οι δύο υπηρέτησαν επί σειράν ετών στις συγκεκριμένες θέσεις, με τις πληροφορίες πάντως που είδαν τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας να τους τοποθετούν στο περιβάλλον προσώπων –επιχειρηματιών και όχι μόνο– που συνδέθηκαν με την υπόθεση των υποκλοπών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις για την απομάκρυνσή τους είχαν φθάσει, και μάλιστα περισσότερες από μία φορές, ακόμα και στο ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο.

www.kathimerini.gr