Αναλυτικά όλες οι αργίες του 2022
- 1 Ιανουαρίου – Σάββατο: Πρωτοχρονιά
- 6 Ιανουαρίου – Πέμπτη: Θεοφάνεια
- 7 Μαρτίου – Δευτέρα: Καθαρά Δευτέρα
- 25 Μαρτίου – Παρασκευή: Επέτειος της Επανάστασης του 1821
- 22 Απριλίου – Παρασκευή: Μεγάλη Παρασκευή
- 24 Απριλίου – Κυριακή: Άγιο Πάσχα
- 25 Απριλίου – Δευτέρα: Δευτέρα του Πάσχα
- 1 Μαΐου – Κυριακή: Πρωτομαγιά
- 13 Ιουνίου – Δευτέρα: Αγίου Πνεύματος
- 15 Αυγούστου – Δευτέρα: Κοίμηση της Θεοτόκου
- 28 Οκτωβρίου – Παρασκευή: Επέτειος του Όχι
- 25 Δεκεμβρίου – Κυριακή: Χριστούγεννα
- 26 Δεκεμβρίου – Δευτέρα: Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων – Σύναξη της Θεοτόκου
Οι αργίες που απέμειναν για το 2021 είναι οι εξής:
- 25 Δεκεμβρίου – Σάββατο: Χριστούγεννα
- 26 Δεκεμβρίου – Κυριακή: Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων – Σύναξη της Θεοτόκου
Επίσημες Αργίες
Έως τώρα οι «επίσημες» αργίες ήταν οκτώ, ενώ υπάρχουν και οι εθιμοτυπικές αργίες.
Από φέτος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, προστέθηκε η 28η Οκτωβρίου, που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική αργία.
Συγκεκριμένα το ΚΕΠΕΑ σημειώνει: «Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής»:
- η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
- η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προαστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
- η 25η Μαρτίου
- η Δευτέρα του Πάσχα
- η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
- η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).
- η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.
- η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
- η 28η Οκτωβρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι την δημοσίευση του νόμου είχε το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.
- Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,που εκδίδονται μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να ορίζονται και άλλες εορτές, μέχρι πέντε (5) κατ’ έτος, ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας ανά την Επικράτεια. Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους Περιφερειάρχες. Με την ίδια διαδικασία δύνανται να καταργούνται ή να αλλάζουν οι προβλεπόμενες αργίες (άρθρο 60 Ν. 4808/2021).
H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ’ έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.