Ο προσωπικός γιατρός είναι νόμος του κράτους για ακόμα μία φορά, καθώς η κυβέρνηση μέσα από νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να μασκαρέψει την αποτυχία της στην υπόθεση του συγκεκριμένου θεσμού.
Χαρακτηριστικό πεδίο σύγκρουσης είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τον προσωπικό γιατρό, εάν επιθυμούν να συνεχίζουν να εξετάζονται από εκείνον που ήδη επισκέπτονται ή εάν δεν βρίσκουν κάποιον στη γειτονιά τους.
Η διαχρονική πληγή
Από τους 1.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα επείγοντα εισάγονται λιγότεροι από 200 ασθενείς.
Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει αναλυτικά τα εξής: «Οι περισσότεροι των υπολοίπων 800 ασθενών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μην φθάσουν στο νοσοκομείο. Είναι διαχρονική παταγώδης αποτυχία του συστήματος. Έτσι, οι ασθενείς από την ώρα προσέλευσης στα νοσοκομεία μέχρι την εξέταση είναι αναγκασμένοι να περιμένουν και 8 ώρες».
Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως το 52% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στα επείγοντα σε μέρες εφημερίας προέρχονται από την περιφέρεια. «Τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα, μία γενική αίματος» επισημαίνει. Εκτιμά πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε: Έχουν εγγραφεί εως τώρα 3.500 γιατροί ως προσωπικοί, εκ των οποίων μόνο 1.200 ιδιώτες. Οι 2.300 γιατροί που εγγράφηκαν εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και δεν προλαβαίνουν να ασκήσουν το καθήκον του προσωπικού γιατρού. Οι 1.300 ιδιώτες γιατροί που εγγράφηκαν δεν ασκούν τις αρμοδιότητες του οικογενειακού γιατρού που προβλέπει ο νόμος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει το εξής παράδοξο: «Πριν χρόνια οι πολίτες πήγαιναν σε ιδιώτες γιατρούς ή και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ και με το ασφαλιστικό βιβλιάριο εξεταζόνταν δωρεάν. Τώρα πληρώνουν 50 ευρώ την εξέταση και 10 με 20 ευρώ την συνταγογράφηση. Που είναι η δωρεάν περίθαλψη;» καταλήγει.
www.dnews.gr