«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή την ώρα κινδυνεύει να βάλει… λουκέτο».
Τη φράση αυτή, χωρίς καμία δόση υπερβολής, είπε πρόσφατα κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο που καλείται να διαχειριστεί όλες τις υποθέσεις που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Μάλιστα, μας περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στο υπουργείο και ειδικά στον ΕΛΓΑ, δηλαδή τον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, αλλά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το mononews.gr ο ΕΛΓΑ αυτή την στιγμή είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένος, αδυνατεί να πληρώσει αποζημιώσεις και ο Οκτώβριος κρίνεται από πολλούς ως ιδιαίτερα κρίσιμος για τη βιωσιμότητα του οργανισμού.
Αλλά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς βαρύνεται με πλήθος σκανδάλων με κοινοτικές επιδοτήσεις – μαϊμού, οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν αλλά και της Ευρωπαίας Εισαγγελέα, Λάουρας Κοβέσι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Κοβέσι έχει ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού θα είναι σε θέση να καταθέσει πόρισμα για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ των τελευταίων ετών και θα αποδώσει ευθύνες για τα όσα έχουν συμβεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο.
Πηγές που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καταλογίζουν άμεσες ευθύνες στον πρώην υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη και μιλούν για χάος που άφησε στο κτίριο της οδού Αχαρνών. Χάος που καλείται να διαχειριστεί ο νέος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει «σηκώσει τα χέρια ψηλά» με τις μαύρες τρύπες που έχει ανακαλύψει στο υπουργείο του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στον ΕΛΓΑ έχει ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να βρει λύσεις προτού σκάσει η «βόμβα» μιας επί της ουσίας… χρεοκοπίας ενός βασικού υπουργείου.
Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική στιγμή όπου οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί κάνοντας ακόμη και πορείες με τρακτέρ για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να βρει μέτρα για να ανακοινώσει στη ΔΕΘ προς ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα.
Πηγές αναφέρονται σε συγκεκριμένα θέματα που «καίνε» και χρήζουν άμεσης λύσης αμέσως μόλις η κυβέρνηση επιστρέψει από τις ολιγοήμερες διακοπές.
Και μάλιστα υπογραμμίζουν τη χρονική περίοδο του Οκτωβρίου ως την τελευταία ευκαιρία για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα για την Ελλάδα προκειμένου να μην οδηγηθεί σε «κραχ».
Τα βασικά προβλήματα
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στους αγρότες, πριν από μερικές ημέρες ο κ. Τσιάρας δεσμεύτηκε ότι η επόμενη πληρωμή για όσους επλήγησαν από τον Daniel, θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα πάρουν σειρά οι αποζημιώσεις για καταστροφές του 2023.
Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν ότι το… ταμείον είναι μείον καθώς έχουν γίνει πληρωμές προηγούμενων ετών με κονδύλια που είχαν δεσμευτεί ακόμη και για φέτος. Υπάρχει δηλαδή έλλειμμα στα ταμεία του ΕΛΓΑ που πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και κινητοποιήσεις των αγροτών μετά το φθινόπωρο.
Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση με τα κοινοτικά κονδύλια αφού πολλοί μιλούν για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που εκθέτει την Ελλάδα και μπορεί να την βάλει σε περιπέτειες.
Πριν από μερικούς μήνες η Κομισιόν επέβαλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ πρόστιμο μαμούθ 283 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις αγροτών προηγούμενων ετών, για κάκιστη λειτουργία του συστήματος υποβολής των αιτήσεων, για προβληματικούς ελέγχους και τελικά για επιδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων που δεν την δικαιούταν.
Αν οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώσουν τις αρχικές εκτιμήσεις τότε κινδυνεύουν περισσότεροι από 650 χιλιάδες δικαιούχοι που θα βρεθούν υπό τον έλεγχο των κοινοτικών υπηρεσιών και πολλοί από αυτούς θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν για ψεύτικες δηλώσεις καταπατημένων γεωργικών εκτάσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν 200 χιλιάδες αγρότες θα βρεθούν στο στόχαστρο για κονδύλια πάνω από 60 εκατ. ευρώ.
Και το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο και για τις μελλοντικές πληρωμές των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές εβδομάδες αποκαλύφθηκε η περίπτωση πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βιολογικών προϊόντων με το ποσό των 14 εκατ. ευρώ για αγροκτήματα που δεν υπήρξαν ποτέ…
Βασίλης Κανέλλης, mononews.gr