Στα σκαριά ο πρώτος ενεργειακός χάρτης για χωροθέτηση των Data Centers – Ποιες εταιρείες φέρνουν επενδύσεις

Καθώς συνεχίζεται το μπαράζ των επενδύσεων σε data centers στη χώρα μας γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για την ολοκλήρωση ενός ενεργειακού χάρτη για την χωροθέτησή τους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να έχει στα χέρια του μέσα σε ένα μήνα τον πρώτο ενεργειακό χάρτη της χώρας, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία περιφερειακών data centers.

Ο διάλογος για τη δημιουργία ενός χάρτη ενέργειας και δικτύων για Data Centers με στόχο τη χάραξη εθνικής στρατηγικής χωροθέτησης όλων αυτών των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα και αυτών που ήδη υλοποιούνται στην χώρα μας άνοιξε μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Έτσι αποφασίστηκε να γίνει με fast truck διαδικασίες χαρτογράφηση της χώρας και να εντοπιστούν όλες οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανώς πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες που έχει ένα Data Center.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου «το λεκανοπέδιο της Αττικής με τα Data Centers της Digital Realty και της Microsoft θα πιάσει τα όριά του ενεργειακά. Η μελέτη θα αποτυπώνει σε όλη την Ελλάδα ποια είναι σήμερα η κατάσταση και ποια θα είναι σε τέσσερα χρόνια. Ποιες γραμμές θα γίνουν και πού έχουμε επάρκεια». Μάλιστα ανέφερε ότι «ανοίγει ο δρόμος για περιφερειακά Data Center. Στην Κοζάνη, υπάρχουν τα ορυχεία που προσφέρουν χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης. Οι υποδομές αυτές μέσα έχουν 18 βαθμούς σταθερά».

«Υπάρχει σχεδιασμός για τα Data Centers. Με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα με την τροφοδότηση με ρεύμα κάποιων εγκαταστάσεων ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα με τη δημιουργία ενός ενεργειακού χάρτη. Σε ένα μήνα από τώρα θα μπορούμε προφανώς να πούμε ελάτε, αλλά πλέον για τον επόμενο χρόνο ενέργεια θα υπάρχει εκεί, σε τρία χρόνια θα υπάρχει εκεί. Το χωροταξικό θα λυθεί» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Με αφορμή την ανάγκη που παρατηρήθηκε ειδικά την περίοδο του Πάσχα, να κλείσουν ανανεώσιμες πηγές διότι δεν είχαν καταναλώσεις ο κ. Παπαστεργίου είχε τονίσει σε παλιότερες δηλώσεις του ότι στόχος είναι: «Να φέρουμε την κατανάλωση των Data Centers όσο πιο κοντά στην παραγωγή μπορούμε. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές όσο μπορούμε περισσότερο για τη λειτουργία των Data Centers και των υπολογιστών που τρέχουνε αλγορίθμους ΤΝ….Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να σταθμίσουμε τη δημιουργία των Data Centers, αφoύ η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκό hub, και πού θα τα χωροθετήσουμε. Διότι ήδη στην περιοχή πέριξ της Αττικής, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μεσόγεια, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πλέον σημαντικά προβλήματα στο να μπορέσουν τα δίκτυά του να υποστηρίξουν αυτά τα πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας» .

«Βροχή» επενδύσεων

Η συζήτηση για την εθνική στρατηγική χωροθέτησης των data centers ξεκίνησε καθώς συνεχίζεται ο επενδυτικός… πυρετός σε data centers στην Ελλάδα με τη μία εταιρεία μετά την άλλη να ανακοινώνουν νέες επενδύσεις και επεκτάσεις δείχνοντας την δυναμικότητα του κλάδου αλλά και την αυξημένη ζήτηση σε ενέργεια.

Η κινητικότητα που παρατηρείται συντηρεί την προσδοκία, σε 4 με 5 χρόνια, η χώρα μας να αποτελέσει το νούμερο 2 κόμβο, στη Μεσόγειο, μετά τη Μασσαλία (σήμερα νούμερο 1) βάσει της διαθέσιμης χωρητικότητας.
Στις 11 Σεπτεμβρίου η Data4, κορυφαίος πάροχος Data Centers στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την πρώτη μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία, στην Ανατολική Αττική.

Στις 15 του ίδιου μήνα, η Microsoft έλαβε, με σημαντική χρονική καθυστέρηση, την πρώτη από τις τρεις οικοδομικές άδειες, για να κατασκευάσει το δικό της Data Center στα Σπάτα.

Παράλληλα η Data in Scale, η νέα εταιρεία της ΔΕΗ, ανακοίνωσε πως θα υλοποιήσει το πρώτο Data Center της στην Ελλάδα. Μαζί με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δημιουργήσει στα Σπάτα μία μονάδα ισχύος 25 MW, το μεγαλύτερο Data Center στα Μεσόγεια. Η πρόθεση της ΔΕH να προχωρήσει σε συνεργασία με την DAMAC ήταν γνωστή από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά ήταν η ανάρτηση στο ΓΕΜΗ για τη σύσταση της Data in Scale, με την οποία έγινε γνωστό και το σημείο όπου θα γίνει η επένδυση.

Όμως, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί δεδομένου ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η εταιρεία έχει στα πλάνα της τη δημιουργία ενός τεράστιου “Kέντρου Δεδομένων” στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.  Πληροφορίες “θέλουν” τη συνολική χωρητικότητα του campus στη δυτική Μακεδονία να είναι έως και 8 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στα Σπάτα,  γεγονός που δείχνει τις προθέσεις της ΔΕΗ να εισέλθει για τα καλά στον συγκεκριμένο κλάδο.

Παράλληλα προχωρά η μεγάλη επένδυση της Microsoft καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο εγκρίθηκε η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία του πρώτου από τα τρία νέα Data Centers, με την κωδική ονομασία ATH04, στην περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή του Data Center ΑΤΗ04 της Microsoft στα Σπάτα αναλαμβάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με την Ιταλική Renco. Τεχνικός Σύμβουλος του έργου και costruction administrator είναι η AECOM η οποία ξεκίνησε από το due diligence και ολοκλήρωσε συμβάλλοντας σημαντικά στην ωρίμανση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, project manager έχει αναλάβει η Hill International.

Το συνολικό κόστος και για τα 3 Data Centers (το ένα στα Σπάτα και τα άλλα δύο στο Κορωπί) ανέρχεται σε 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ποσού 746.548.800 ευρώ. Όπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ύψους 229.620.000 ευρώ για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.α.

energypress.gr