Στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα ευρύ πλέγμα 45 μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Με κεντρικό άξονα την ενίσχυση μισθών και συντάξεων, την υποστήριξη της οικογένειας, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και τις παρεμβάσεις για τη στέγαση και την επιχειρηματικότητα, το κυβερνητικό σχέδιο δράσης προσφέρει λύσεις σε καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν επικεντρώνονται σε κρίσιμους τομείς, όπως η στήριξη των εισοδημάτων, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η προώθηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού έως το 2027, ενώ από το 2025 θα εφαρμοστούν αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά τα μέτρα αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και στη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Επίσης, ειδικά μέτρα έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση του στεγαστικού και του δημογραφικού προβλήματος. Με τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, θα στηριχθούν οικογένειες και νέοι εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα έχουν προβλεφθεί φορολογικά κίνητρα για την αναβάθμιση των ακινήτων και την ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης. Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κίνητρα για την υποστήριξη των νέων γονέων και τη δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Στον τομέα της υγείας, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ειδικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με την έγκριση κονδυλίων για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αλλά και για την αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών και των ένστολων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη στήριξη των αγροτών, με τη θεσμοθέτηση μέτρων για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας και τη διαχείριση των “κόκκινων δανείων”.
Η κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα στοχεύσει στη στήριξη καινοτόμων επενδυτικών πρωτοβουλιών, ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Παράλληλα, καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου και δίνονται φορολογικά κίνητρα για τη συγχώνευση επιχειρήσεων και την προώθηση επενδύσεων σε ερευνητικά προγράμματα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Για τα επιδόματα , υποστήριξε μια ιδιαίτερη και προσεκτική αναμόρφωση της υπάρχουσας επιδοματικής πολιτικής μεταξύ των οποίων και του επιδόματος ανεργίας. Στόχος είναι , να δοθεί πραγματική βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη με γνώμονα την αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
Η στρατηγική αυτή, όπως υπογραμμίζει η κυβέρνηση, υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη χώρα για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.
Με το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων, η κυβέρνηση δίνει νέες προοπτικές στην ελληνική κοινωνία, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους πολίτες. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές καταδεικνύουν την έντονη ανάγκη αλλαγής και εξέλιξης προκειμένου να καταπραϋνθούν τα νοικοκυριά από τις συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών , καθώς επίσης και να δοθούν τα κατάλληλα μέσα στους πολίτες να κάνουν οικογένεια , ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα και η συνεχόμενη γήρανση του πληθυσμού.