Τέλος τα «αυθαίρετα» τραπέζια καφετεριών σε πλατείες και πεζοδρόμια

Πρόστιμα ακόμη και λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης που καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιο χώρο, με αφορμή τα μέτρα που ίσχυαν λόγω κορονοϊού, προανήγγειλε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η επέκταση των επιχειρήσεων εστίασης, με σκοπό την κατάχρηση δημόσιου χώρου, βρισκόταν σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός και να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας.

Το μέτρο όμως λόγω παρατάσεων συνέχισε να βρίσκεται σε ισχύ ακόμα και σε περιόδους που τα μέτρα για τον κορονοϊό είχαν αρθεί.

Ετσι, με τις συνεχείς παρατάσεις οι επεκτάσεις αυτές συνεχίστηκαν έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 οπότε έληξε και η τελευταία παράταση για τους ατελώς παραχωρηθέντες χώρους, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν θέλησαν να τηρήσουν πολλοί καταστηματάρχες.

Επανέφερε το θέμα ο Πέτσας – Ποινές σε όσους κάνουν κατάχρηση δημόσιου χώρου

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως το υπουργείο Εσωτερικών είναι απόλυτα σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών, ώστε να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο:

«Η αυστηροποίηση των ποινών προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις από τον νόμο, δηλαδή να καταλαμβάνουν τα τετραγωνικά που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».

Η αυστηροποίηση των ποινών θα έρθει το αμέσως προσεχές διάστημα με σχετική νομοθετική ρύθμιση για την οποία υπάρχει ήδη συνεννόηση με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός: «Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ προχωρά στη ρύθμιση αυτή. Δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αθηναίων. Είναι προφανές ότι στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε οποιαδήποτε πλατεία μπορεί να το παρατηρήσει κανείς αυτό το φαινόμενο. Θα περάσουμε γρήγορα μια διάταξη σχετική που να αυστηροποιούμε το πλαίσιο να μην καταλαμβάνονται αυθαίρετα οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και όταν αυτοί καταλαμβάνονται, πραγματικά να υπάρχει μια αυστηρή τιμωρία και αυτή η αυστηρή τιμωρία να μπορεί να φτάνει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων αυτών».

Στην ερώτησή της η βουλευτής είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στον δήμο Αθηναίων σημειώνοντας πως ορισμένοι επιχειρηματίες εστίασης παντελώς αδιάφορα για τους νόμους και κατά παράβαση κάθε κοινής λογικής και κανονισμού, καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους όπως πεζοδρόμια, πλατείες κλπ προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει πολύ περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα σύνολο του πληθυσμού που αποκλείεται από κάθε είδους ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους.

www.dikaiologitika.gr