Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς δεν βρίσκεται «ψηλά» στην ατζέντα των συζητήσεων.
Νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας έρχονται, αλλά δεν πρόκειται να έρθει το Αλλάζω Συσκευή 2. Ένα νέο Εξοικονομώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, πρόγραμμα εξοικονόμησης για ευάλωτες οικογένειες αλλά και πρόγραμμα για αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών σε επιχειρήσεις στα πρότυπα του Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή είναι αυτά που αναμένονται.
Στο πλαίσιο αυτό έρχεται δεύτερος κύκλος για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα» με τους επιλάχοντες του πρώτου προγράμματος να αποτελούν σε πρώτη φάση τη δεξαμενή για το νέο πρόγραμμα. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε στο πλαίσιο της ΔΕΘ η Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Επιπλέον αναμένεται ένα νέο πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών.
Ειδικότερα, τα προγράμματα που θα μπουν άμεσα στις ράγες από το ΥΠΕΝ, είναι:
2. Νέο εξοικονομώ: Ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα για το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας και σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα μέχρι τώρα δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 25.000.
3. Ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων: Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10εκατ. ευρώ , εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα δηλαδή κτιριακές παρεμβάσεις, αντικατάσταση φωτισμού, συστήματα θέρμανση και ψύξης, αλλά και επαγγελματικός εξοπλισμός όπως φούρνοι και ψυγεία. Το ποσοστό επιδότησης συναρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.
5. Αντικατάσταση Συστημάτων Θέρμανσης με αντλίες θερμότητες: Το πέμπτο πρόγραμμα που αφορά στα νοικοκυριά προϋποθέτει την ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και θα επιδοτείται το 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000 ευρώ) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500 ευρώ).
-Το τελευταίο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στην Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών. Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων και των νηπιαγωγείων (ως ένα πρόγραμμα) και των παιδικών σταθμών (ως δεύτερο διακριτό πρόγραμμα) της Επικράτειας. Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί από τις βαθμοημέρες και ως εκ τούτου θα δοθεί έμφαση στις περιοχές και στα σχολεία εκείνα που χρειάζονται την παρέμβαση περισσότερο. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και τα 10 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά έως τώρα. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν δαπάνες θερμομόνωσης, κουφωμάτων και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας.