Τέλος χρόνου για επιδοτήσεις δόσεων δανείου – Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων την Πέμπτη

Άλλη μία αύξηση των βασικών επιτοκίων της, την ένατη κατά σειρά, αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αναπροσαρμογή των επιτοκίων θα αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (+0,25%), με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%. Το εγχώρια νοικοκυριά με ενήμερα στεγαστικά δάνεια είναι «προστατευμένα» από αυτές τις κινήσεις της ΕΚΤ.

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν  «παγώσει» τις δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων –και μόνο-στα επίπεδα των ποσών που κατέβαλαν οι υπόχρεοι τον περασμένο Μάρτιο «κουρεμένων» κατά 20% , αλλά κάποιοι μπορούν να κερδίσουν το… «κάτι παραπάνω» εάν έως το τέλος του μήνα υποβάλουν αίτηση για επιδότηση της δόσης του δανείου τους.

Η προθεσμία για την επιδότηση δόσης

Τις επόμενες ημέρες λοιπόν και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, μια τελευταία ευκαιρία να επιδοτηθούν για τις «φουσκωμένες» δόσεις που καταβάλλουν έχουν όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για επιδότηση δανείου λήγει στις 31 Ιουλίου και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, είναι η έκδοση  βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Αν μη τι άλλο τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια δεν κινδυνεύουν από αλλαγή της δόσης τους -αν και η ΕΚΤ υιοθετεί την μία μετά την άλλη αυξήσεις των βασικών επιτοκίων του ευρώ- μετά την εκτεταμένη εφαρμογή από τις Τράπεζες του προγράμματος «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών». Οι δόσεις στα ενήμερα στεγαστικά έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε σταθερές και θα αλλάξουν μέσα στον επόμενο χρόνο, μόνον εάν προκύψει μείωση επιτοκίου και σε αυτή την περίπτωση η δόση θα «κουρευτεί».

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης

Αρκετά πάντως από αυτά τα νοικοκυριά θα έχουν την ευκαιρία να επιδοτηθούν κιόλας για τις αυξημένες δόσεις που αναγκάστηκαν να πληρώσουν λόγω των προηγούμενων αναπροσαρμογών των επιτοκίων. Αρκεί βέβαια να υποβάλουν την σχετική αίτηση εντός των προθεσμιών που έχουν καθοριστεί.

Την ευκαιρία να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από τις τράπεζες και να έχουν «διπλό» κέρδος -μέσα σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων- έχουν χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια: Μετά την διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων οι δικαιούχοι επιδότησης έγιναν περισσότεροι, όμως θα πρέπει να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες για την υποβολή της αίτησης.

Η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, είναι η έκδοση  βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας: Η έκδοση της βεβαίωσης ενεργοποιήθηκε και μπορεί να γίνει με υποβολή αίτησης στο link: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-oikonomika-asthenesterou-opheilete

Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνθηκε καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

«Άνοιξαν» ακόμη τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ.

Γιατί οι νέες αυξήσεις δεν «αγγίζουν» όσους έχουν στεγαστικά

Σε κάθε περίπτωση, επιπτώσεις από τις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.

Αν και πρόκειται να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων, εκ των πραγμάτων μένουν… αδιάφοροι όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς έχει υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».

Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν τη δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, «μετατράπηκαν» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από τις νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.

enikonomia.gr