Τιμή ρεύματος: Ανάσα για τους καταναλωτές τον Απρίλιο

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η σύνδεση της τελικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές με τη χονδρεμπορική αγορά καθιστά αναγκαία την εξοικείωση του κοινού με τον τρόπο υπολογισμού του μηνιαίου κόστους.

Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών αναμένεται να φέρει η σημαντική πτώση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που καταγράφηκε τον Μάρτιο. Ύστερα από ένα τρίμηνο συνεχόμενων αυξήσεων, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 105,91 ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 31,1% σε σχέση με τα 143,84 ευρώ του Φεβρουαρίου. Η αποκλιμάκωση αυτή αποτυπώνεται άμεσα και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου, με τους προμηθευτές να προσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η σύνδεση της τελικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές με τη χονδρεμπορική αγορά καθιστά αναγκαία την εξοικείωση του κοινού με τον τρόπο υπολογισμού του μηνιαίου κόστους. Όπως τονίζεται, η τιμή επηρεάζεται άμεσα όχι μόνο από τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση αυτή στη λιανική τιμή δεν είναι αυτονόητη, καθώς επιβαρύνεται από μια σειρά πρόσθετων και συχνά ανεξέλεγκτων κόστους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι απώλειες του δικτύου, που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, οι ανεξόφλητες οφειλές των προμηθευτών —1,5 δισ. ευρώ από παλαιούς πελάτες και 1 δισ. από νέους— καθώς και το κόστος εξισορρόπησης του συστήματος.

Στο μέτωπο των τιμολογίων, η τιμή της κιλοβατώρας στο «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο μειώνεται στα 11,67 λεπτά, έναντι 15,48 λεπτών τον Μάρτιο και αρκετά κάτω από τη μέση επιδοτούμενη τιμή των 14-15 λεπτών των προηγούμενων μηνών.

Ωστόσο, η τελική τιμή στα «πράσινα» τιμολόγια καθορίζεται βάσει τύπου που έχει οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μεταβάλλεται κάθε μήνα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM), αλλά και ένα πλήθος άλλων παραμέτρων.

Για αυτό πιο ασφαλείς ενδείξεις παρέχονται από τα μπλε τιμολόγια. Πάροχοι όπως η Protergia συνεχίζουν να προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια: το σταθερό «Μπλε 12Μ Secure» παραμένει στα 99 ευρώ ανά MWh, ενώ το κυμαινόμενο «Κίτρινο» διατηρείται στα 90,93 ευρώ ανά MWh για έναν ολόκληρο χρόνο. Ακόμα χαμηλότερη παραμένει η τιμή του διζωνικού τιμολογίου, στη μειωμένη ζώνη, με τιμή 89 ευρώ ανά MWh.

Η Protergia, συγκαταλέγεται στις εταιρείες που σε προηγούμενες περιόδους με αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική, απορρόφησαν το κόστος χωρίς να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

 

www.dnews.gr