Τράπεζες: Επέστρεψαν στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης οι καταθέσεις

Εντυπωσιακή αύξηση που ενδεχομένως να προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ σε επίπεδο συστήματος κατέγραψε η καταθετική βάση τον περασμένο Δεκέμβριο, διευρύνοντας τις καθαρές εισροές της περυσινής χρονιάς στη ζώνη των 9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μήνα που παραδοσιακά τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κινούνται έντονα ανοδικά.

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων και λοιπών κρατικών έκτακτων και μη επιχορηγήσεων, αλλά και η πάγια τακτική των επιχειρήσεων λόγω του κλεισίματος της χρήσης να τηρούν ρευστότητα στους λογαριασμούς τους, οδήγησε και εφέτος στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτασαν στο τέλος του 2022 μία ανάσα από τα 190 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα του 2011, στο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Σε σύγκριση πάντως με το 2021 ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε. Σε εκείνο το 12μηνο η αύξηση είχε ξεπεράσει τα 16,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 είχε ανέλθει σε 20,1 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για αναμενόμενη εξέλιξη. Όπως εξηγούν, τη διετία 2020 – 2021 η κρατική στήριξη, στο πλαίσιο των πανδημικών μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασε τα 40 δισ. ευρώ περίπου, αποτελώντας καταλύτη για την αύξηση των υπολοίπων.

Πέρυσι, οι εισροές σε καταθετικούς λογαριασμούς προήλθαν κατά κύριο λόγο από την πιστωτική επέκταση, την ανάπτυξη, που έδωσε ώθηση στην απασχόληση και επέδρασε θετικά στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από τις δαπάνες ξένων τουριστών που τροφοδότησαν τις εργασίες σε πλήθος κλάδων γύρω από το τουριστικό οικοσύστημα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η αύξηση των υπολοίπων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είχαν επιβαρυνθεί από την άνοδο του ενεργειακού κόστους και την έκρηξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.

Τι θα συμβεί το 2023

Σημειώνεται ότι το 2022 ήταν η 6η συνεχόμενη χρονιά ενίσχυσης των καταθετικών υπολοίπων. Σε αυτό το διάστημα η άνοδός τους έχει ξεπεράσει τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στο τραπεζικό σύστημα από το 2019 και ύστερα.

Για το 2023 έμπειρο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι η αύξηση των υπολοίπων θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στα επίπεδα των 6 – 7 δισ. ευρώ.

Αυτό θα είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων παραγόντων:

– Της μείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ από το 6% στο 3% ή και χαμηλότερα

– Της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης λόγω τόσο της ανόδου στο κόστος δανεισμού, όσο και της επαρκούς ρευστότητας που διαθέτουν οι επιχειρήσεις μετά τη μεγάλη αύξηση των δανειακών υπολοίπων το 2022

– Της αύξησης των τοποθετήσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, που θα μπορούσαν ανάλογα με το κλίμα στις αγορές να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ πέρυσι.

– Της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα

Στον αντίποδα, στήριξη στα μεγέθη θα προσφέρουν:

– Η αναμενόμενη καλή πορεία του τουριστικού κλάδου, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις από το εξωτερικό

– Η συνέχιση της ανόδου της απασχόλησης, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης παρά την υποχώρησή τους θα παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα

– Η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, πολλές από τις οποίες θα εκκινήσουν τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο και των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

www.ot.gr