Τα Γρεβενά, ένα χλωμό μικροαστικό κέντρο ανάμεσα σε 3 μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.
Τρεις πόλεις προορισμοί βρίσκονται στην γειτονιά μας: Η Καστοριά σε 30 λεπτά, η Καλαμπάκα που με τον Ε65 θα είναι 20 λεπτά και το δίπολο Μετσόβου- Ιωαννίνων σε 40 με 50 λεπτά. Οι τρεις αυτοί προορισμοί κατακλύζονται από εκατομμύρια επισκέπτες και στην μέση τα Γρεβενά χλωμά, ανέτοιμα και ανήμπορα φθίνουν και σιγά- σιγά αργοπεθαίνουν.
Τα Γρεβενά καλούνται να αναδείξουν το τοπικό φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να δημιουργήσει ένα ισάξιο τουριστικό πόλο με τις 3 πόλεις που ανέφερα και, μάλιστα, στο κέντρο των οδικών αξόνων, της Εγνατίας και του Ε65, με πολύ πιο ισχυρή προσβασιμότητα.
Στην επίσκεψή μου στον νέο Αντιπεριφερειάρχη κ. Φωλίνα και σε συνεργασία που είχαμε, έθεσα άμεσα τους εξής στόχους:
- «Το Πανόραμα των πέτρινων γεφυριών» του Νομού με μια οδική διαδρομή κατά μήκους του Βενέτικου ποταμού από την γέφυρα του Ελευθεροχωρίου μέχρι και το Δοτσικό, με συνεχή οδική προσβασιμότητα με χώρους στάθμευσης για αυτοκίνητα και λεωφορεία και καθιστικά για τους επισκέπτες.
- «Η πόλη και το ποτάμι», με μια μελέτη που από την Κυρακαλή και τις Εργατικές κατοικίες μέχρι τους Επτά λάκκους θα σχεδιαστεί η αξιοποίηση του ποταμού μας, για να ενταχθεί στην ζωή της πόλης (κάτι ανάλογο με το ποτάμι των Τρικάλων) με πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και καθιστικά και στις δύο όχθες του ποταμού, ώστε να γίνει ο βασικός πνεύμονας της πόλης, έχοντας στο πλάι του το πιο πλούσιο περιαστικό Άλσος που υπάρχει σε όλη την χώρα, το οποίο από εκτροφείο θηραμάτων θα πρέπει να συνδεθεί λειτουργικά με την πόλη ως χώρος αναψυχής.
Για τις 2 αυτές μελέτες υπήρξε επικοινωνία και συνάντηση μου με την συμφοιτήτρια μου και Καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Ρένα Σακελλαρίδου, που αποδέχθηκε με χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον να εκπονήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή της Θεσ/κης τις παραπάνω 2 μελέτες.
- Το νέο Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων και Φυσικής Ιστορίας των Γρεβενών, όπου συζήτησα με τον κ. Φωλίνα για μια νέα μελέτη πολλαπλάσια της πρώτης και πιο σύγχρονης αισθητικής στην πόλη των Γρεβενών, με το Παλαιοντολογικό τμήμα σε φυσικό, για την εποχή του, περιβάλλον και τα μαμούθ σε φυσικές διαστάσεις με τους χαυλιόδοντες προσαρμοσμένους στα σώματα τους, ώστε να προκαλεί το δέος των επισκεπτών. Κοντά σε αυτό το τμήμα και το τμήμα όλων των ζώων του Νομού σε αναπαράσταση (π.χ. αρκούδα, λύκος, ζαρκάδι, σκίουρος, κουνάβι, κ.τ.λ.)
Το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει πανελλήνιο πόλο έλξης.
- Το Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα είναι, επίσης, ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για τον Νομό μας, που ξεκίνησε από τον κ. Θ. Οικονόμου το 2006 και παραμένει σε βραδύνουσα κίνηση για την ολοκλήρωσή του. Ο κ. Φωλίνας υποσχέθηκε πως θα υπάρχει καθημερινή επικοινωνία του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που έχει αναλάβει το έργο, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
- Τέλος, το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, μια αμαρτωλή ιστορία, όπου η μετάβαση των εκτάσεων στην Γ.Γ.Α. και η μετονομασία του σε «Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο», που επετεύχθη όταν ήμουν Βουλευτής, συνοδευόταν από χωροταξικές μελέτες με νέες κατασκευές ημέρας με σύγχρονα Sale, με νέες πίστες, κ.τ.λ., κάτι που δυστυχώς ακυρώθηκε από την Κοινότητα Σμίξης, η οποία δικαστικά πήρε πίσω τις εκτάσεις.
Η νέα προσπάθεια ανάδειξης του θα ξεκινήσει με τον νέο δρόμο, την στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων που απειλούνται από τις Τράπεζες και τις επεμβάσεις που θα δώσουν μια σύγχρονη λειτουργικά εικόνα στο καλύτερο Χιονοδρομικό της χώρας.
Λεπτομέρειες αυτών των προτάσεων- σχεδίων θα πρέπει να τεθούν σε συσκέψεις και αντίστοιχες ημερίδες με ειδικούς, που θα προτείνουν συγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν το πρόσωπο και την εικόνα του Νομού μας.
Υπάρχουν, φυσικά, και άλλες προτάσεις αλλά σε αυτή την φάση πρέπει να εστιάσουμε στις προαναφερόμενες ως άμεσα απαραίτητες και εφικτές και έπεται και συνέχεια.
Τέλος, η Κοζάνη πρόσφατα έκανε 2 ημερίδες με αρμόδιους Υπουργούς για το δικό της μέλλον και την Παρασκευή μάλιστα, θα την επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.
ΕΜΕΙΣ;
Μετά τιμής,
Κυριάκος Ταταρίδης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρώην Βουλευτής Ν. Γρεβενών