Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα η επίταξη ιδιωτών γιατρών – Έρχονται αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρίαΜίνα Γκάγκα, ξεκινάει από σήμερα η επίταξη των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες γιατρούς σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” λόγω κορονοιού.

Η επίδοση των πρώτων “φύλλων πορείας” στους ιδιώτες γιατρούς θα γίνει σήμερα και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ώστε να βρεθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥπου χρειάζονται ενίσχυση. Οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριοστα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιστράτευση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί στην Αττική. Εκτός από παθολόγους και πνευμονολόγους, η επίταξη θα περιλαμβάνει αναισθησιολόγους και παιδιάτρους.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη λόγω της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Omicron, το αποτύπωμα της οποίας έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στα νοσοκομεία της χώρας. Οι νέες εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 34% κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με όσα είπε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χτες το βράδυ έγιναν πάνω 1.500 νέες εισαγωγές, με περίπου τις μισές εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, ώστε να ανταποκριθούνστο “τσουνάμι” της Όμικρον. Στην πίεση αυτή, συμβάλλει η διασπορά του κορονοϊού και εντός των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, 2.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνακαθώς είναι θετικοί σε κορωνοϊό.

Ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτικός τομέας ενισχύουν τα νοσοκομεία

Μαζί με την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, σε εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αύξηση των απλών κλινών Covid καταρχήν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40% των νοσηλειών των ασθενών με λοίμωξη Cοvid της χώρας.

Τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας θα διαθέτουν από σήμερα άλλες 172 κλίνες γενικών κλινικών για τις ανάγκες των ασθενών της επιδημίας, με τον“Ευαγγελισμό”, το “Σισμανόγλειο”, το “Γ. Γεννηματάς” και το “Αμαλία Φλέμινγκ”να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που νοσηλεύουν Covid και non covid περιστατικά. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις περιοχές της επαρχίας όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Παράλληλα, στη μάχη κατά της πανδημίας θα πέσουν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνδρομή στις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με το παράδειγμα τουνοσοκομείου 251 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο υποδεχόταν επείγοντα περιστατικά του γενικού πληθυσμού στην αρχική έξαρση του 2021, να αποτελεί οδηγό.

Οι ειδικότητες που επιτάσσονται

Η επίταξη αναμένεται να αφορά γιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η επίταξη ήταν το τρίτο και τελευταίο μέτρο που θα χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που αυξανόταν ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να αδειάζουν καθημερινά θέσεις στα νοσοκομεία.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον όμως αιφνιδίασε το σύστημα υγείας, αφού οι υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων μολύνονται από κορονοϊό και αποχωρούν έστω και για 5 ημέρες εάν τα συμπτώματα είναι ήπια.

Έρχονται αλλαγές στα πιστοποιητικά και νέα μέτρα στήριξης

Μια ακόμα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας. Τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης – σε υψηλά πάντως επίπεδα– και δυο παράγοντες θα κρίνουν τα επόμενα μέτρα: η πίεση στο σύστημα υγείας και η πορεία των εμβολιασμών.

Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκρίνουν αλλαγές στα πιστοποιητικά.

Ειδικότερα:

-Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει επτάμηνη διάρκειακαι όσοι πολίτες δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα χάνουν τα σχετικά προνόμια για την είσοδο στους κλειστούς χώρους.Το μέτρο – που εφαρμόζεται ήδη στους άνω των 60 – αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίουγια όλους τους ενήλικες.

-Εξετάζεται ρύθμιση με την οποία θα “παγώνει” προσωρινά το πιστοποιητικό για εμβολιασμένους που νοσούν. Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα καθώς από τη μια πλευρά δεν μπορεί να έχει σε ισχύ πιστοποιητικό πολίτη που νοσεί και από την άλλη τριπλά εμβολιασμένος δεν μπορεί να περιμένει 14 ημέρες για το πιστοποιητικό νόσησης (τη στιγμή μάλιστα που η καραντίνα διαρκεί πέντε ημέρες). Επομένως συζητείται μια ακύρωση για κάποιες ημέρες.