Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2022 των φυσικών και των νομικών προσώπων.
Τα μυστικά για τις φορολογικές δηλώσεις
Μερικά από τα σημαντικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες στις φορολογικές δηλώσεις είναι τα εξής:
Προκαταβολή φόρου
Η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα υπολογιστεί με συντελεστή 55%, ενώ για τις επιχειρήσεις στο 80%. Ωστόσο θα διατηρηθεί η προκαταβολή φόρου στο 100% για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Φορομπόνους έως και 2.200 ευρώ θα λάβουν το 2023 οι φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν το 2022 δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με κάρτα ή μέσω e-banking σε επαγγελματίες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας φοροδιαφυγής.
Παράλληλα επισημαίνεται πως οι δαπάνες που φέρνουν έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για:
- κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
- υπηρεσίες κηδειών
- μασάζ
- φυσικής ευεξίας
- γυμναστήρια
- σχολές χορού
- ψυκτικού,
- εργασίες υδραυλικού ,
- κτηνιατρικές υπηρεσίες
- ξυλουργού
- μόνωσης
- υπηρεσίες ταξί
- κομμωτήρια
- συντηρητή θέρμανσης,
- ηλεκτρολόγου
- τοιχοποιίας
- καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες κλπ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 6.000 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ, τότε γιατί τη διαφορά των 1000 ευρώ θα χρεωθεί με έξτρα φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ. Για να έχει κάποιος έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% , δηλαδή θα πρέπει να δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
Τα τεκμήρια
Με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν τα εισοδήματα των πολιτών, όσων δεν δικαιολογηθούν οι τεκμαρτές δαπάνες. Υπενθυμίζεται πως οι τεκμαρτές δαπάνες που μπορούν να αυξήσουν τη φορολογία των πολιτών είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
α. Τα σκάφη αναψυχής, όπου το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα
β. Η καταβολή των διδάκτρων για τα ιδιωτικά σχολεία και τα εκπαιδευτήρια.
γ. Οι πισίνες, όπου τοτεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
δ. Τα αυτοκίνητα, όπου το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινά από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις
Θα πρέπει να είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση τα εισοδήματα των πολιτών από μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο διευκρινίζεται πως εάν ο εργαζόμενος εμφανίσει ότι έχει εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, τότε αυτά θα πρέπει να τα ζητήσει από τον εργοδότη του και να του προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Εάν όμως ο εργοδότης το αρνηθεί, τότε θα πρέπει ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει δήλωση με «επιφύλαξη».
Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται στο myAADE.
Εάν ο φορολογούμενος υποβάλει τη παραπάνω δήλωση, τότε εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θα πρέπει να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστεί η δήλωση και να εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από την εφορία προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, τότε γίνεται εκκαθάριση της δήλωσης χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ, εάν δεν γίνει αυτό τότε θα υπάρξει επιπρόσθετος φόρος ίσος με το 22% των αποδείξεων που λείπει. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 3.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 20% του ετήσιου εισοδήματός του, τότε θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή 330 ευρώ.
Ποιοι απαλλάσσονται
Από την υποχρέωση συγκέντρωσης των ηλεκτρονικών αποδείξεις απαλλάσσονται οι παρακάτω κατηγορίες πολιτών:
- Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
- Οι φυλακισμένοι.
- Οι πολίτες που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 70 έτος της ηλικίας τους ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31-12-1952.
- Τα άτομα που έχουν με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
- Οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
- Οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
- Οι πολίτες που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις δηλώσεις συζύγων/ φορολογικό διαζύγιο
“Φορολογικό διαζύγιο” υποβάλουν στο taxisnet τα έγγαμα ζευγάρια εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
www.enikonomia.gr