Σιδηροδρομική γραμμή στην Ήπειρο θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα με 160 χλμ/ώρα
Σε καλό δρόμο φαίνεται πως είναι οι διαδικασίες για το μεγαλύτερο έργο υποδομής της επόμενης εικοσαετίας για τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου και δεν είναι άλλο από την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη στο εξειδικευμένο site ypodomes Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ITV, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης μίλησε για την προετοιμασία της εξαγγελίας το επόμενο χρονικό διάστημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενεργοποίησης της επικαιροποίησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που αποτελεί τη γραμμή εκκίνησης για το μεγάλο αυτό έργο υποδομής.
Συγκεκριμένα, ο κ.Καραγιάννης είπε «Έχουμε ωριμάσει τις συνθήκες και είμαστε πολύ πιο κοντά ώστε με την έλευση του πρωθυπουργού το αμέσως επόμενο διάστημα, να ανακοινώσουμε την πρόθεση της κυβέρνησης και για αυτό (σ.σ. μιλώντας για την επικαιροποίηση της μελέτης για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα). Επαναλαμβάνω όμως ότι εμείς ανακοινώνουμε κάτι για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουμε βρει τους πόρους και ξέρουμε πως θα προχωρήσουν αυτές οι μελέτες. Λίγο υπομονή ακόμα και θα λυθεί και αυτό το τεράστιο ζήτημα για την Ήπειρο». Η έλευση του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο Η έλευση του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο αποτελεί ένα όνειρο δεκαετιών για τους Ηπειρώτες. Το φυσικό εμπόδιο της Πίνδου, έχει κρατήσει μακριά από το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο όλη την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία. Η επικαιροποίηση της μελέτης για της νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα είναι κόστους 15 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει τον σιδηροδρομικό χάρτη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μέρος της χρηματοδότησης έχει καλυφθεί από το CEF στα τέλη του 2021.
Θα είναι η πρώτη πραγματικά μεγάλη επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα, αποτελώντας τμήμα της λεγόμενης Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Με την μελλοντική του υλοποίηση τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα θα μεταβληθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους εθνικής εμβέλειας. Θα μπορεί να συνδεθεί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Πειραιά, που σήμερα αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου/εξόδου μεταξύ Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μονής γραμμής η οποία θα ξεκινά από την Καλαμπάκα, θα φτάνει στα Ιωάννινα και θα τερματίζει στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η νέα γραμμή μήκους περίπου 154 χιλιομέτρων, θα συνδέει απευθείας την Αθήνα με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ηπείρου. Η ταχύτητα μελέτης είναι 160χλμ/ώρα. Σύμφωνα με σιδηροδρομικές πηγές, το Αθήνα-Ιωάννινα με τρένο θα μπορεί να εκτελείται σε 4 ώρες και το Αθήνα-Ηγουμενίτσα σε περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά. Η γραμμή προβλέπεται να είναι ηλεκτροκινούμενη και θα διαθέτει σηματοδότηση, ETCS, RTMS και τηλεδιοίκηση. Οι νέοι σταθμοί που προβλέπονται να κατασκευαστούν θα είναι ένας νέος σταθμός στην Καλαμπάκα και μετά Μαλακάσι, Μέτσοβο, Ιωάννινα (κλάδος της γραμμή προς την πόλη) , Καστρίτσα (επιβατικός και εμπορευματικός σταθμός), Ανθοχώρι, Νεοχώρι, Ηγουμενίτσα. Η σύνδεση με την Αλβανία Παράλληλα η ευρύτερη περιοχή θα μπορεί να συνδεθεί με την Αλβανία με τη σχεδιαζόμενη σύνδεση Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς.
Να θυμίσουμε πέρυσι τέτοια εποχή υπεγράφη από την ΕΡΓΟΣΕ σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών. Από αυτές θα ληφθεί η βέλτιστη επενδυτική επιλογή για την ορθότερη υλοποίηση του έργου διασυνοριακής συνεργασίας που αφορά την κατασκευή του τελευταίου τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας και Αλβανίας στην περιοχή Κρυσταλλοπηγής / Ιεροπηγής. Η σύμβαση εντάσσεται στο έργο ‘CB RAILWAY’ που στοχεύει στην ανάπτυξη κοινού στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου για τη σύνδεση της Ελλάδας και της Αλβανίας, μέσω νέας σιδηροδρομικής γραμμής δυτικά από την Κρυσταλλοπηγή/Ιεροπηγή προς το Pogradec και νοτιοανατολικά προς το Αεροδρόμιο Καστοριάς, συνολικού μήκους περίπου 130 χλμ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχει η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και ο ΟΣΕ Α.Ε. hellasjournal.com/