Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι, καθώς για δεύτερη εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα στη μεταφορά και στη σφαγή αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα εξαιτίας της πανώλης. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνουν τα 35.
Από τις 11 Ιουλίου, όπου εντοπίστηκε στην Καλαμπάκα το πρώτο κρούσμα, έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα και η νόσος έχει εξαπλωθεί στην Κόρινθο, την Αττική και την Κρήτη, ενώ πριν από λίγη ώρα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούτα της Ηλείας και στη Βόνιτσα.
Στην Κρήτη έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» έπειτα από τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε μονάδα στο Νομό Ηρακλείου. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο με τις ζώνες προστασίας των 3 χιλιομέτρων και της επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων, ενώ στο νησί μεταβαίνουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Ο δήμαρχος Αρχάνων – Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε: «Στόχος είναι να προφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, να δούμε πόσο έχει επεκταθεί αυτή η αρρώστια, η ασθένεια στα ζώα και στα ποιμνιοστάσια της περιοχής».
Έντεκα περιφέρειες της χώρας μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, όπως έδειξε η ιχνηλάτηση που διενεργούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί.
Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας είχε παρουσιάσει πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
- Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
- Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
- Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
- Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.
-
Κουρέτας για πανώλη στη Θεσσαλία: Κερδίσαμε τη μάχη του περιορισμού, συνεχίζουμε για την εκρίζωση
Ευρεία σύσκεψη ενημερωτικού και απολογιστικού χαρακτήρα για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κρίσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αλλά και τροχιοδεικτικού ύφους για τις επόμενες κινήσεις, είχε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέταςμε κτηνοτρόφους του Δήμου Τυρνάβου, στον Αμπελώνα, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Μαρίας Γαλλιού, του δημάρχου Τυρνάβου, Στέλιου Τσικριτσή και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του μέτρου των ζωνών επιτήρησης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την απόδοση των ληφθέντων μέτρων και δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της εκρίζωσης της ζωονόσου.
«Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν όντως αυστηρά, αλλά αναγκαία. Το πράξαμε φοβούμενοι τη διασπορά και βάσει των αποτελεσμάτων αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι, λαμβάνοντας τα εύσημα τόσο του υπουργείου όσο και των κοινοτικών παραγόντων» ανέφερε ο κ. Κουρέτας και προχώρησε στον απολογισμό του πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας σχεδίου δράσης: «Σε ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο, οι υπηρεσίες της περιφέρειας, με τη σημαντική συνδρομή των κτηνιάτρων, κατάφεραν να ιχνηλατήσουν περισσότερα από 360.000 ζώα, συμπτωματικών αλλά -κυρίως- ασυμπτωματικών, στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηθεί στα χρονικά της Ελλάδας. Βάσει αυτών, θανατώθηκαν περίπου 14.000 ζώα, αριθμός μικρός αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου. Η φάση της επιτήρησης πλέον ολοκληρώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Οι ιχνηλατήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά, μέχρι το τέλος Αυγούστου, με δειγματοληψίες ακόμη και εκτός των ζωνών επιτήρησης», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους για την εμπιστοσύνη προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ειλικρινή συστράτευσή τους στη μάχη αντιμετώπισης της πανώλης: «Για 15 ημέρες όλοι μαζί χάσαμε τον ύπνο μας. Σας ευχαριστώ που ακούσατε τις υπηρεσίες μας, συμμορφωθήκατε στις οδηγίες και τηρήσατε τα μέτρα, όσο σκληρά κι αν σας φάνηκαν αρχικά. Αποδείχθηκαν αναγκαία. Βλέπουμε τι γίνεται με την πανώλη στη Ρουμανία. Συγκρίνοντας δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι η πανώλη πέρασε από τη Θεσσαλία και δεν ακούμπησε. Εντούτοις, παραμένουμε άπαντες σε επιφυλακή. Ζητώ επομένως για άλλη μία φορά την υπομονή και τη συνεργασία σας», τόνισε ο περιφερειάρχης.