Αυξημένες οι τιμές στα σχολικά είδη: ”Βαρύς” ο οικογενειακός προϋπολογισμός – Πόσο θα κοστίσει η επιστροφή στα θρανία
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο σχολικό κουδούνι της χρονιάς και γονείς και μαθητές καλούνται να προμηθευτούν τα απαραίτητα σχολικά είδη.
“Οι τιμές είναι ανεβασμένες στο σύνολο των αναγκών”
Η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μίλησε στον ΣΚΑΪ για το κόστος της επιστροφής στα θρανία. «Οι τιμές είναι ανεβασμένες, όχι μόνο στο πακέτο των σχολικών ειδών, αλλά στο σύνολο των αναγκών. Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και σε πολλές περιπτώσεις και η φύλαξη των παιδιών», είπε και υπογράμμισε ότι «ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει ήδη εκτιναχθεί, γιατί όσοι κατάφεραν και πήγαν διακοπές έχουν επιστρέψει, έχουν παραλάβει και τους λογαριασμούς ρεύματος, οπότε το κόστος είναι εξαιρετικά ανεβασμένο. Πολλές οικογένειες κόβουν ακόμα κι από τα βασικά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης, τόνισε ότι το θέμα των σχολικών ειδών έχει τρεις διαστάσεις, την οικονομική, τη διάσταση της ασφάλειας και την κοινωνική.
Εξήγησε ότι είναι αρκετά τα σχολικά είδη που είναι επικίνδυνα και προειδοποίησε τους γονείς για διάφορα σχολικά εργαλεία με εφέ και διάφορα διακοσμητικά που σε πολλές περιπτώσεις αποσύρονται κιόλας και σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση με το παιδί, να εκπαιδευτεί ως καταναλωτής, που δεν θα παρασύρεται τόσο εύκολα από τις διαφημίσεις και τον υπερκαταναλωτισμό που επιβάλλεται με έμμεσο τρόπο. Είναι μία ευκαιρία να το εντάξουμε και να αντιλαμβάνεται τα οικονομικά της οικογένειας αλλά και της γειτονιάς ακόμα γιατί σίγουρα τα σχολικά είδη έχουν πολλές παραλλαγές», εξηγώντας ότι όπως υπάρχουν απλές τσάντες υπάρχουν και εκείνες με υπερήρωες και σχέδια που πληρώνουμε ακριβά λόγω της μάρκας, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει μεγάλη προσοχή ακόμα και στο ντύσιμο του παιδιού, καθώς, όπως είπε: «Το παιδί πηγαίνει στο σχολείο για να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί, αν ξεχωρίζει από τα ρούχα του είναι δύσκολο να ενταχθεί στην κοινωνία».
Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς ως καταναλωτές, ο κ. Τσεμπερλίδης ξεκαθάρισε: «Να πάρουν τον κατάλογο με τα είδη που χρειάζονται τα παιδιά, να κάνουν μία συζήτηση με τα παιδιά τους και να κάνουν μαζί την έρευνα αγοράς εξηγώντας και την οικονομική κατάσταση. Το κόστος που αφορά την εκπαίδευση και τη διαβίωση των παιδιών μας είναι αυτό που δύσκολα μειώνουμε, άρα η έρευνα θα βοηθήσει το παιδί να ενταχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι οικογένειες περνάνε δύσκολα».
Πότε ξεκινάει το “καλάθι του μαθητή”
Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ τίθεται από τις 28 Αυγούστου έως τις 15 Οκτωβρίου το «Καλάθι του μαθητή».
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε σύσκεψη για το «Καλάθι του Μαθητή» με τους φορείς της αγοράς τόνισε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια και τα παιδιά της σχολικής ηλικίας να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα για τα μαθήματά τους. «Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους και οι τιμές να είναι καλύτερες από πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση στα σχολικά είδη.
Συγκεκριμένα, στο «καλάθι του μαθητή» εντάσσονται:
- Σχολικές τσάντες
- Κασετίνες
- Τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)
- Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά
- Χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές
- Στυλό
- Γόμες
- Ξύστρες
- Διαβήτες
- Χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων)
- Φωτοτυπικό χαρτί
www.parapolitika.gr