Δυτ. Μακεδονία: 140 εκατ. για επενδύσεις σε αποθήκευση, υδρογόνο, βιοαέριο και βιομάζα

Την προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα επιδιώξει το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Ο συνολικός προυπολογισμός του Προγράμματος που αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα, ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ και αφορά σε επενδύσεις υδρογόνου, αποθήκευσης ενέργειας, βιομάζας και βιοαερίου με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει υψηλό ενδιαφέρον.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει ήδη πόλος έλξης ενεργειακών επενδύσεων, για μικρές και μεγάλες εταιρίες του κλάδου, ελληνικές και ξένες, με την ΔΕΗ να αναπτύσσει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με την γερμανική RWE.

Αν και τα φωτοβολταϊκά αποτελούν την κυρίαρχη τεχνολογία σε νέες επενδύσεις και στην Δυτική Μακεδονία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι λίγα τα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσονται και στον τομέα των Data Centers, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν καθώς η περιοχή αναδεικνύεται ως η καταλληλότερη για τέτοιου είδους επενδύσεις, κυρίως λόγω της χωρητικότητας των δικτύων και της μεγάλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η οποία σε συνδυασμό με την αποθήκευση μπορεί να διασφαλίσει την υψηλή κατανάλωση ενέργειας για την λειτουργία τους.

Έργα αποθήκευσης

Στις λιγνιτικές περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα εγκατασταθούν και τα έργα αποθήκευσης που θα προκριθούν στην Τρίτη δημοπρασία της ΡΑΕΕΥ για μπαταρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών με δημοπρατούμενη ισχύ 200 MW που είναι ανοιχτή για τη συμμετοχή των επενδυτών έως και τις 27 Ιανουαρίου.

Οι ενεργειακές επενδύσεις ωστόσο δεν αρκούν για να περάσουν οι περιοχές των λιγνιτικών περιοχών σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίξει την απασχόληση και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η πρόσφατη ακύρωση της μεγάλης επένδυσης της Sunlight στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα όχι μόνο για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά συνολικότερα για τις παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα.

www.worldenergynews.gr