Giga Data Center σχεδιάζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία – Απόφαση για μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου 350MW

Μέχρι το 2026, η ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, αποσύροντας την τελευταία λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η εταιρεία προχωρά σε εκτεταμένες επενδύσεις για την αξιοποίηση των παλαιών λιγνιτικών εκτάσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αντλησιοταμιευτικών μονάδων, νέων μονάδων αερίου και συμπαραγωγής.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της, η ΔΕΗ παρουσίασε στους αναλυτές ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο: τη δημιουργία ενός Giga Data Center στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα έργο που θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, ανταποκρινόμενο στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, μέσα σε δύο χρόνια μπορεί να δημιουργηθεί ένα Data Center ισχύος 300MW, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω και να φτάσει το 1GW μέσα σε πέντε χρόνια. Ανάλογα Data Centers αναπτύσσονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, με τη ζήτηση στην Ευρώπη να αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια.

Γιατί στη Δυτική Μακεδονία;

Η περιοχή αποτελεί ιδανική επιλογή για τη φιλοξενία ενός τέτοιου έργου, καθώς διαθέτει μεγάλες εκτάσεις που αποδεσμεύονται από τη λιγνιτική δραστηριότητα, ανεπτυγμένες ενεργειακές υποδομές και δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς και ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον για την αδειοδότηση τέτοιων επενδύσεων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, η εταιρεία δεν θα δεσμεύσει επενδυτικά κεφάλαια αν δεν εξασφαλίσει συμφωνία με hyperscaler πάροχο υποδομών cloud. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 7-8 εκατ. ευρώ ανά MW, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του έργου από 2,1-2,4 δισ. ευρώ για την πρώτη φάση, έως και 7-8 δισ. ευρώ σε πλήρη ανάπτυξη.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες όπου το κόστος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ ανά MW, η Δυτική Μακεδονία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη υφιστάμενων υποδομών και η ευκολότερη αδειοδοτική διαδικασία.

Μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας

Τα Data Centers είναι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει συνολικά τo ηλεκτρικό σύστημα. Η ΔΕΗ σχεδιάζει την ηλεκτροδότηση του Giga Data Center “behind the meter”, δηλαδή δε θα ενταχθούν στο δίκτυο επιβαρύνοντάς το αλλά θα τροφοδοτούνται μέσω νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αναπτύσσονται από την εταιρεία.

Η επένδυση αυτή αποτελεί στρατηγική κίνηση για τη ΔΕΗ, καθώς θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη απορρόφηση της ηλεκτροπαραγωγής της, μειώνοντας το ρίσκο στην αγορά ενέργειας και δημιουργώντας μια νέα, σταθερή πηγή εσόδων. Με τη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ να αυξάνεται εκθετικά, η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο ψηφιακών υποδομών για την Ευρώπη.

Πτολεμαΐδα 5

Εκτός από το σχέδιο για το Giga Data Center που θα προχωρήσει μόνο κατόπιν συμφωνίας με hyperscaler, ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε χθες την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει την επένδυση μετατροπής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα ανοιχτούν κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 350MW. H Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα που θα λειτουργήσει στο σύστημα μέχρι το 2026 και το 2027 αναμένεται να προχωρήσει η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου, hydrogen ready. Η μονάδα αναμένεται να έχει βαθμό απόδοσης 40% και θα έχει υψηλή ευελιξία με τεχνικό ελάχιστο στο 30% της εγκατεστημένης ισχύος. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης ενώ στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να επιλεγεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Η ανάθεση στον κατασκευαστή αναμένεται στο 3 τρίμηνο του 2025 και η έναρξη της κατασκευής θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2026 με την έναρξη  λειτουργίας της μονάδας ως μονάδας αερίου να τοποθετείται χρονικά για το 2027. Άλλωστε και η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από το ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2027. Τέλος να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της μονάδας προβλέπει δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης σε μονάδα κλειστού κύκλου με τουρμπίνα ισχύος 150 MW.

energypress.gr