Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται μεγάλο μέρος της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας Agneta, η οποία επηρεάζει και τη Δυτική Μακεδονία, φέρνοντας έντονα καιρικά φαινόμενα, ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Το κύμα κακοκαιρίας έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, με τη Μακεδονία να βρίσκεται στο επίκεντρο των επικίνδυνων φαινομένων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, με τα φαινόμενα να μετατοπίζονται σταδιακά προς ανατολικότερες περιοχές.
Στο επίκεντρο η Δυτική Μακεδονία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του καιρού στη Δυτική Μακεδονία, όπου η θερμοκρασία θα κινηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το θερμόμετρο αναμένεται να κυμανθεί από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά και σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο το κρύο θα είναι εντονότερο.
Η επιδείνωση του καιρού απαιτεί αυξημένη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς οι βροχοπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα σε ορεινές και επαρχιακές διαδρομές. Οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί, να περιορίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.
Η κακοκαιρία δεν περιορίζεται στη Δυτική Μακεδονία. Ισχυρά φαινόμενα εκδηλώνονται στην Ήπειρο, στην Κέρκυρα και στους Παξούς, ενώ στη συνέχεια επηρεάζονται η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε αρκετές περιοχές έχουν ήδη σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112, με συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Παράλληλα, οι άνεμοι θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, φτάνοντας κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Βελτίωση από το απόγευμα
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, ενώ περαιτέρω βελτίωση προβλέπεται την Τετάρτη.
Ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας θα διατηρήσει το χειμωνιάτικο σκηνικό, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι αισθητές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η εξέλιξη των φαινομένων απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και ετοιμότητα.