Η ιστορία της Λαγάνας
Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αρτοποιών έχουν καταγγείλει εισαγωγές κατεψυγμένης ζύμης από χώρες όπως η Κίνα, το Μαρόκο και η Βουλγαρία, υποστηρίζοντας ότι το ψωμί από τέτοιες εισαγωγές σερβίρεται ως «φρέσκο». Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχ. Μούσιος αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραστατικών εγγράφων για εισαγωγή 18 τόνων κατεψυγμένης ζύμης πολωνικής προέλευσης.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αν και ο Οράτιος στα κείμενά του χαρακτηρίζει τη λαγάνα ως “το γλύκισμα των φτωχών”, το «λάγανον», όπως αναφέρει ο Αριστοφάνης κανείς δεν γνωρίζει τι γεύση είχε τότε. Η λαγάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.
Η υψηλή θρεπτική της αξία της οφείλεται στο σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες μειώνουν τη χοληστερίνη και ενεργούν ευεργετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Το σουσάμι που περιέχει η λαγάνα είναι πλούσιο σε αμινοξέα και παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Όταν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας.