Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη διαχείριση της παρουσίας άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές

Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα τη «Διαχείριση των περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης άγριων ζώων και ανθρώπων σε κατοικημένες περιοχές στη Δυτική Μακεδονία» πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης με τον Γενικό Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθη Σταθόπουλο, τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κοζάνης Κώστα Βύζα, Π.Ε. Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, Π.Ε. Γρεβενών Γιάννη Παναγιωτίδη, Π.Ε. Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, Αγροτικής Ανάπτυξης Θεοφύλακτο Ζυμπίδη, εκπροσώπους φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και εκπροσώπους κυνηγετικών συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της συνάντησης ήταν η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της προσέγγισης και αλληλεπίδρασης των άγριων ζώων με τους ανθρώπους μέσα σε κατοικημένες περιοχές , το οποίο τον τελευταίο καιρό απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη Δυτική Μακεδονία συνολικά.
Κατά την παρέμβασή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως ανέφερε, βασική προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέπουν στους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς στις περιοχές όπου καταγράφονται περιστατικά παρουσίας άγριων ζώων.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί περιστατικό με απώλεια ανθρώπινης ζωής, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί, των κατευθύνσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να διαμορφωθούν τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση των μέτρων διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι τα υφιστάμενα μέτρα, όπως η καταγραφή, η παρακολούθηση και η σήμανση των ζώων, θα πρέπει να πλαισιωθούν από πρόσθετες δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη οριστεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, κατά την οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις και οι ενέργειες που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος.